Hétvége

2014.08.18. 19:35

Ötezer szeletnyi forradalom - Fehérváron készült az ország tortája

Ma a Clark Ádám téri hivatalos ünnepségen felvágják a legelső Az ország tortáját, a fehérvári Damniczki Balázs Somlói revolúció elnevezésű remekét.

Kocsis Noémi

Két napja nagy munkában vannak a Damniczki cukrászda munkatársai. Nyugodtan mondhatnánk, hogy gyakorlatilag még a könyökükön is Somlói revolúció jön ki, de ez nem lenne igaz. Bár vasárnap és hétfőn is a műhelyben jártunk, hogy meglessük, milyen az, mikor igazi nagyipari mennyiségben készül Magyarország 2014-es tortája, nyomát sem láttuk annak, hogy a cukrászoknak elegük lenne a több száz liter tejszín, több tucatnyi zsák brazil csokoládépasztilla, a méretes keverőtálakban fénylő olvadt csokoládé, a dermedő narancsmáz, vagy a több, mint négyezer, a majdani tortaszeleteket díszítő, de előre elkészítendő háromszög alakú kis csokilapka látványából...

Damniczki Balázs cukrászmester sem magát, sem a csapatát nem akarja sajnáltatni, de a tények makacs dolgok.

- Jómagam ma másfél órát aludtam, mert ma is hajnalban mentünk haza, de fél hatkor már kelnem kellett. A tegnapi műszak hasonló volt, a srácok hajnali négykor még javában csinálták a tésztát. A budapesti ünnepségre, majd a résztvevő cukrászdákba közel négyezer szelettel készülünk, az autó hetven, Somlói revolúcióval megrakott óriási tepsivel indul majd útnak...

Itt még a rétegekhez szükséges porciókat mérte a cukrászmester (Fotó: Molnár Artúr)

Mire a kedves és édességkedvelő olvasó e sorokat olvassa, mindez már múlt idő, s midőn a reggeli kávéja mellett azon ábrándozik, milyen jó is lenne a csésze fekete mellé egy szelet Somlói revolúció a fővárosban, a Clark Ádám téren már fel is vágták a hivatalosan első tortát, Magyarország 2014-es tortáját. Az augusztus 20-i ünnepségekhez kapcsolódóan, az Ízek utcájában minden bizonnyal az egyik fő gasztronómiai attrakció lesz a torta, amelyet ma akár több ezren is megkóstolhatnak országszerte, hiszen a nyertes receptet a pályázatot kiíró cukrászszövetség minden évben közzéteszi, így a kedvet érző cukrászdák a műleírás alapján maguk is elkészíthetik és saját egységükben árusíthatják. A szabályt, hogy a hivatalos tortafelvágó budapesti ceremónia adja meg a rajtot erre, azonban korántsem tartják be a szakmában: egy soltvadkerti cukrászdában például már vasárnap délelőtt is kínálták a Somlói revolúciót...

Minőségi tejszín került a csokikrémbe, Althamer Eszter adagolta (Fotó: Molnár Artúr)

Ez még nem is zavarná a nyertes recept kiötlőjét, de az már kicsivel jobban, hogy az utóbbi két napban unos-untalan azzal csörgött a telefonja, sütnék a nevezetes tortát, de valahogy nem lesz az igazi. A minőségi alapanyagokra közismerten nagy hangsúlyt fektető Damniczki Balázs ilyenkor szép szelíden vissza szokott kérdezni, hogy tessék mondani, milyen tejszínt tett bele, hogy csomós maradt , vagy hogy elárulná a kolléga, miféle csokoládét használ, hátha meg tudjuk oldani a problémát . Aztán a műhelyt folytonosan körül lengő édes ízek özönében is keserű szájízzel hallgatja, hogy a kolléga szinte tortabevonóval és növényi tejszínnel dolgozott, mégis csodálkozik az eltérő végeredményen.

- Igen, ilyesmik megtörténnek, nem tudunk mit tenni ellene, a becsületes cukrász malmára maximum az hajtja a vizet ilyenkor, hogy nála tényleg a jó alapanyagokból készült Somlói revolúció kapható majd. Mi ilyenek leszünk, reméljük, azért sok követőnk akad.

Csete Ildikó egyetlen pillantást enged a nyitott sütőajtón át: bent csábító Somlói revolúciók forognak. (Fotó: Molnár Artúr)

A hajnali műszakvacsorák (reggelik?) során mindig kerül a tányérra egy-egy szelet torta. Éppen, mert jó dolgok vannak benne, eteti magát számunkra is, mondja Balázs.

- És nagyon fontos a folyamatos minőségellenőrzés - nevet Csete Ildikó, a csapat statisztikus tehetségű tagja, aki a rendelések, a mennyiségek pontos adatai mellett az alapanyagok kilónkénti árában, s a már elkészült szeletek tekintetében is naprakész. A fiúk Roland, Lajos és Ricsi minden munkafázisban részt vettek a lányokkal együtt, sőt, műszak után is bent maradtak, vagy szabadnapon is jöttek segíteni. Nem unjátok még, kérdezzük újra és újra, a munka huszonkettedik órájában, mikor már a műhelybe vezető lépcsőn is elszórt országtorta morzsák mutatják az utat a jeles csemegéhez, ők meg csak nevetnek: ezt nem lehet megunni.

Adhatok egy szeletet? – kérdezik mától az ország cukrászdáiban. Reiber Barbara, a Damniczki munkatársa mutatta be nekünk az elkészült Somlói revolúciók egy darabját. (Fotó: Molnár Artúr)

Véletlen-e, vagy sem (mert véletlenek talán nincsenek is), de úgy alakult, hogy Damniczki Balázsnak éppen tegnap volt a születésnapja. Állt a pultnál karikás szemekkel, éjfél után egy perccel, mikor a fehér csempék a 39 helyett egyetlen gyertyaláng fényét tükrözték vissza, s az a gyertya egyetlen szelet tortán lobogott. De csak azért sem áruljuk el, miféle tortán, hadd csigázódjon a kedves olvasó! Egy biztos: nem sértődünk meg, ha ezen a ponton lecsapja az újságot és elsétál a Damniczkiba, hogy saját maga végezze el azt a bizonyos minőségellenőrzést...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!