Hétvége

2009.06.06. 02:26

Pelenkás szépségverseny

Mi magyarok, furcsa viszonyt ápolunk a szépségversenyekkel. Biztos bunda volt... Én nem így szerveztem volna... Vak a zsűri... S ha az ember a zsűriben is benne van, meg írni is szeretne a versenyről, akkor legalábbis meghasonlik.

Kocsis Noémi

Mert ilyenkor belülről látja, amit egyszerű mezei nézőként szuperszabadon tudna ócsárolni.

A gyermekek szépségversenyeinek világa más azért, hiszen ártatlan pofijú, kedves emberkékről beszélünk. Ám mégsem mentes az indulatoktól. Hogy az én gyerekem nem tetszik a zsűrinek? Hát mi alapján döntenek ezek?

Valóban: hogyan hasonlítsunk össze egy almát egy körtével, egy szőke loknis hajú apróságot egy huncut szemű, plezúros térdű barna legénykével, akinek láthatóan a szeme sem áll jól. Ilyesféleségeken töprengtem a zsűriben ülve néhány hete a Kenguru Gold áruházban, ahol a BridgetB. modellügynökség munkatársai szerveztek gyermekszépségversenyt.

Hat éven aluliaknak.

A rögtönzött nézőtér méhkashoz hasonlít, kicsikre és még kisebbekre húzgálnak szüleik selyemruhát vagy bársonynadrágot. Az első felvonulás a zsűri előtt ugyanis ünnepi öltözetben történik. És jönnek a három- meg ötévesek. A bátrabbja mosolyog. Van, aki már most sírdogál, míg anyukája kissé idegesen biztatja lentről. Egy alig héthónapos kislány a mama karjából szemlélődik, neki még élvezet látni a sok élénken mosolygó, gügyögő felnőttet. Apró lábak szelik át a színpadot, az egyik aspiráns énekelni is óhajt. Lelkesen rázendít: Álruhás királylány az én anyukám... Anyukája kedves arcú teremtés, a színpad szélén madonnásan könnyezik.

A helyiségben meleg van, s ahogy telik az idő, egyre jobban megmutatkozik: két-háromévesen nehéz ezt elviselni. A köztes divatbemutató alatt villámgyors átöltözés. A báli jellegű ruhácskákat az anyák a széktámlákra hajítják, jöhetnek az utcai öltözékek. Egy gyermek már nem is megy, inkább felkúszik a színpadra, de van, aki mostanra pörgött fel. Egy kisfiút felvonszol az édesanyja, látszik, igen csalódott a gyerek teljesítménye miatt. És hol van a hatos számú versenyző? - találgatja a műsorvezetésre felkért Pintácsi Viki. Jön a hír, a hatos számú versenyző édesen alszik a babakocsijába ájulva. Akit nem engedtek elaludni, az is egy-egy felnőttvállon kókad.

Az eredmény csak sokára születik meg - felnőtt, gyerek türelmetlen. A nyertesek mosolyognak (az első külföldi utazást kapott), aztán a tömeg gyorsan szétoszlik. Versenyzőket gyömöszölnek be középkategóriás, metálfényű autócsodák gyereküléseibe.

Mint zsűritag, én is hamar elpárolgok onnét. Ugyanis otthon két szép gyerek vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!