Hétvége

2015.10.09. 13:34

Singer: a bigámista színész, aki feltalálta a házi varrógépet

Tíz év színpadi múlt, négy asszony, 24 törvényes és törvénytelen gyerek, valamint az iparosodott kor egyik legnagyobb találmánya: hamarjában ennyi írható a házi varrógépet 160 éve október 9-én szabadalmaztató Isaac Merritt Singer számlájára.

Isaac Merritt Singer

New Yorkban született 1811 októberében és már 12 évesen elszökött otthonról gépésztanoncnak, de ez nem elégítette ki az elvárásait. Inkább turnézó színházi truppot alakított saját neve alatt és a következő tíz esztendőt utazó színészként töltötte. Az ifjan minden bizonnyal jóképű és karizmatikus Singerre tapadhattak a nők, amit mi sem bizonyít ékesebben, mint hogy a teátrista évek alatt férjként, vagy szeretőként négy különböző nővel is együtt élt rövidebb-hosszabb ideig (némelyikkel a többi tudta nélkül olykor párhuzamosan is) és bőven szórta tehetségét: összesen 24 törvényes és törvénytelen gyermeket nemzett a hölgyeknek. Egy idő után persze kiderült Singer többes élete, a nők egyike bigámia vádjával fel is jelentette, erre a férfi Amerikából Londonba szökött, újabb aktuális szeretőjével. Közben volt ideje kifejleszteni és szabadalmaztatni egy fa- és kőfaragó gépet is, de igazán az otthoni varrást jelentősen megkönnyítő, házi használatú, pedállal hajtható, percenként 900 öltést is elvégző varrógépért - amit a maga korában csak "teknőchátúként" emlegettek - hálás neki az utókor. Bár varrógépek a nagyüzemi felhasználásban korábban is léteztek, e hatalmas, órmótlan és veszélyes masinákat magánemberek nem használhatták saját céljaikra.

Megkértük az olvasókat, küldjenek fotót örökségből dédelgetett "zingerükről". Íme egy csokornyi a küldött képektől. Fotó: Komjáti Andrea, Árpási László, Örvényesi Tira, Békési Beáta, Rendes Gabriella, Pálfi Éva, Madárné Bakonyi Éva feltételei)

Singer, üzlettársat találva céget alapított, amely gyakorlatilag alig ötven éves korára multimilliomossá tette őt. Népes családjának tagjai a 20. század fordulóján még főúri famíliákba is beházasodtak. Egyik lánya, Winnaretta Polignac grófné lett, az 1920-as években hírhedt művészeti szalont tartott fent Párizsban, támogatta Marcel Proustot és Debussyt is. A Singer és a Poilignac-vagyonnal a háta mögött bőségesen futotta rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!