Hétvége

2017.03.24. 13:24

Szabad egy táncra? A jó házasságért tenni kell

Mindig megmenthető egy házasság? Ha igen, hogyan? A párterapeuta inkább a válság megelőzését, a kapcsolat ápolását hangsúlyozza.

Bokros Judit

Nemrég tartották a Házasság hetét, amelynek programjain azt hangsúlyozták: házasságban élni jó. Van azonban olyan élethelyzet, amikor a párok nem ezt érzik, és kezd felborulni az egyensúly. Ilyenkor még lehet visszaút, még ha nehéz is ezen elindulni és célhoz éri. Vannak azonban segítők.

A párterápiával is foglalkozó Halas Csilla klinikai szakpszichológus tapasztalatai szerint a házaspárok két esetben fordulnak hozzá: megjelent a kapcsolatban a harmadik fél, vagy valami gond van a házasságon belül. Előbbi esetben nehezített párterápiával kezdeni, mert amíg az egyik fél szerelmes egy harmadik valakibe, addig a pár nem tud a közös célban megállapodni. Utóbbi esetnél jellemzően szexuális problémák merülnek föl, vagy a tisztelet egymás irányába elkopik a kapcsolatból. Vagyis, a házastársak nem értékelik eléggé egymást, elkezdenek minősítgetni, „lelki sérüléseket" szednek össze, ettől aztán megromlik a kapcsolat. Ilyenkor, a terápia során elsősorban az empátiát, a tiszteletet kell visszaépíteni a kapcsolatba.

Aztán, van egy harmadik eset – tette hozzá Halas Csilla -, amikor az élethelyzetből adódóan távolodnak el egymástól a párok. Például: mindketten sokat dolgoznak, alig találkoznak, így részt sem vesznek egymás életében, csak a technikai részleteket beszélik meg (ki viszi a gyereket, mikor mennek vásárolni, egyebek).

A pázmándi Tarts szorosan! tréning is házaspárokat céloz meg. A foglalkozásokat P. Horváth Ágnes (balra) vezeti, Bordács Andrea és Dorogi Attila örömmel vállalta a részvételt
Fotó: Molnár Artúr

Jellemző, hogy általában a feleség veszi rá a férjet a párterápiára, s ez meg is látszik a férj kezdeti hozzáállásán– mondta a terapeuta. A férfiak gyakran bizonytalanok, ellenségesek, legalábbis kezdetben. Ám idővel belátják, hogy szükség van erre a közös munkára, így sikeres lehet a terápia. Az ritka, hogy a férj kezdeményezi a kezeléseket, és ennek sokszor az a vége, hogy a férfi elhagyja az asszonyt, mert neki már egy ideje van valakije.

Egy házasság egyébként abban az esetben menthető meg, ha annak idején nem kényszerből, hanem vonzalomból köttetett és voltak körülötte pozitív érzelmek – vallja Halas Csilla. Ekkor a terápia során vissza lehet nyúlni ehhez a pozitív időszakhoz segítségül. Valamint, ha mindkét fél elszántan dolgozik azon, hogy helyrehozzák, újraépítsék a kapcsolatukat.

Az is előfordulhat, hogy valakinél személyiségzavar áll fenn – ilyenkor az illetővel külön is kell foglalkozni, de ez nem a párterapeuta dolga, hanem más szakemberé – tette hozzá Halas Csilla, aki megjegyezte még: a párok általában túl későn fordulnak szakemberhez. Egyébként is jó lenne preventív tanácsadás, hogy a szerelmesek tudatosabban készülhessenek a házaséletre, könnyebben elkerüljék a buktatókat.

A házaspárok maguk is tehetnek azért, hogy ne kerüljön válságba kapcsolatuk, vagy ha úgy érzik, hogy efelé haladnak, akkor megállítsák a folyamatot. És, ebben nem kell feltétlenül csak magukra hagyatkozni. Pázmándon például a településen élő házasoknak szerveztek olyan tréninget, amelynek célja a kötődés megerősítése, a pozitív érzelmek előhívása. A Tarts szorosan! elnevezésű, nyolc alkalmas kapcsolatépítő tréning a Sue Johnson amerikai pszichoterapeuta nevéhez fűződő Érzelmekre Fókuszáló Párterápiára (EFT) épül. Az alkalmakat a művelődési házban tartják, február óta, kis csoportban.

A tréninget vezető P. Horváth Ágnes nagy lelkesedéssel fogadott bennünket az egyik alkalom előtt. Megtudtuk tőle: a kis csoportos foglalkozásokra olyan párokat vártak, akiknek még nem került mély válságba a kapcsolatuk, de szeretnének javítani rajta, szeretnék még jobbá, teljesebbé tenni.

A tréning során a párok megtanulják, hogyan lehet a korábbi szerelmet újra éleszteni, a régi érzelmeket feleleveníteni. A program tapasztalatai alapján a párok hetven százalékánál javulás mutatkozik.

- Amint a neve is mutatja, érzelemközpontú módszerről van szó. A nyolc alkalom során szó esik a szerelem természetéről, a kötődésről, az úgynevezett ördögi párbeszédről, amikor valami kezd elromlani. A résztvevők kapnak írásos anyagot, gyakorlati feladatot, amelyen otthon is dolgozhatnak. A cél, hogy együtt éljenek meg fontos pillanatokat, létrejöjjön az úgynevezett kapcsolati tánc, amelyhez az érzelmek adják meg az alapot.

A jelentkezésről Ágitól megtudtuk: kis faluról van szó, szemérmesek az emberek. Mégis voltak vállalkozó szellemű párok, így az alapvetően is kiscsoportos tréning betelt.

Bordács Andrea és Dorogi Attila 10 éves házasságában tavaly volt egy mélypont, innen azonban sikerült jó irányba elmozdulni. Azóta újra harmóniában élnek, nem veszekednek, így ismét tapasztalják, hogy milyen jó minőségi párkapcsolatban élni. Ez pedig hatással van a gyerekekre, az egész család életére. Ezért döntöttek úgy, hogy érdemes lenne még jobban megerősíteni a kapcsolatukat, amelyhez jó alkalom a tréning. Élvezik a foglalkozásokat, a házi feladatot, sok új élmény éri őket együtt, ráadásul közösségben vannak – mondta Andrea.

Vereckei Anna és férje az utóbbi időben alig találkoznak, kevés a közös élményük. Ezért Anna úgy gondolta: a módszer segítené jobbá tenni a kapcsolatukat. Nem szeretné, ha eltávolodnának egymástól. Amikor otthon előállt az ötlettel, a párja együttműködőnek bizonyult, s ha nem is tud mindig jelen lenni a munka miatt, azért Anna révén minden tudnivaló, feladat eljut hozzá. Így ők is együtt tudnak tenni a kapcsolatért – hiszen az mindig két emberen múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!