Hétvége

2017.03.10. 20:05

Porcelán a babaszobában - a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum különleges gyűjteménye

A székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum különleges gyűjteménye igen gazdag porcelán tárgyakban.

Gábor Gina

A múzeum 2003-ban ugyan rendezett már ezekből a finom edénykékből időszaki kiállítást, de sok olyan tárgy van közöttük, ami később, a gyűjtő hagyatékával került a múzeumba. Az enteriőrökben is apró porcelán csészékből iszogatnak a babák, de a gyerekek számára készült, legszebb készleteknek külön hely is jutott a múzeumban.

A Játék szalon legutóbbi vendége Balla Gabriella művészettörténész, a budapesti Iparművészeti Múzeum munkatársa volt: ő vetette össze a Moskovszky-gyűjtemény apró porcelántárgyait az Iparművészeti Múzeum hasonló kincseivel. De persze, Balla Gabriella a porcelánról, az európai porcelánmanufaktúrák kialakulásának, fejlődésénék históriájáról is mesélt.

Apró, kétszemélyes készlet, kecskebőrrel bevont dobozban

A porcelán elnevezése Marco Polótól ered: ő az olaszok által porcelánnak nevezett tengeri csigához, a kaurihoz hasonlatosnak írta le a különös kínai találmányt. A keleti porcelánok teljesen elbűvölték az európaiakat, és persze, a drága porcelánholmik sokáig luxusnak számítottak. Erős Ágost választófejedelem mániákus porcelángyújtő volt, az ő udvarában kísérleteztek az alapanyag

előállításával: az alkimista Johann Friedrch Böttger és Ehrenfried Walter von Tschirnhausen jött rá végül a porcelán összetételére. Erre alapozva jött létre 1710-ben a meisseni porcelángyár. A távol-keleti formákat vették át, de a keleti ötvösművészet is mintául szolgált a porcelántárgyak készítéséhez.

Balla Gabriella, az Iparművészeti múzeum szakembere

A Moskovszy gyűjteményben is van ecet-olajtartó készlet apró parafadugóval. Rajta a jellegzetes meisseni díszítés, a kettős ürömlevél meg a hagymamotívum... A művészettörténész persze, mesélt a többi ismert manufaktúráról, például a bécsiről. A játékmúzeumben Bécsből való egy apró, míves - kecskebőrrel bevont doboz -, amiben kicsi teáskanna, két csésze, csészealj, cukortartó is van... (Efféle kétszemélyes készleteket természetesen használtak a nagyok is.)

Bécsben du Paquier nevéhez fűződik a porcelán manufaktúra létrehozása 1718-ban, aztán Sorgenthal idejében, 1784-től vált művészi színvonalúvá a bécsi porcelán díszítése: ő vezette be a minőségellenőrzést is. A Sorgenthal-stílust tükrözi a játékmúzeum talán legszebb porcelán együttese: egy picurka reggeliző készlet. Az edényeket öntéssel csinálták - a formát így tudták gazdaságosan sokszorosítani - de az edényfüleket kézzel, lágy állapotban illesztették a formához.

A Sorgenthal-stílusú készlet a 18. századból: az edényforma már öntéssel jött létre, de a színes máz változott
Fotók: Molnár Artúr

Láttunk aztán apró csészét alátéttel, a fülén titokzatos madárkával. Hát, kérem, erről kiderült: nem csésze, hanem apró bili. (A sikeres művelet hangot ad, ezt jelezte ezeken az alkalmatosságokon a madárka...) Persze, a míves, díszített darabok mellett sok egyszerűbb edénykét láthatunk a múzeum babaszobáiban. Ezek éppen olyanok, mint a felnőttek világának darabjai. Pontosabban azok kicsinyített másai.

S hogy miért használtak finom, törékeny porcelánt a gyerekszobákban is? Balla Gabriella szerint pedagógiai céllal: az áttetsző falú csészékkel óvatosan kellett bánni. Az a gyerek, aki megtanul illően, finoman kezelni a tárgyakat, az éppen ilyen finoman, kedvesen viselkedik majd embertársaival is...

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!