Hétvége

2017.03.03. 18:05

"Az eastwicki boszorkányok" székesfehérvári művészekkel erősítenek

A három megözvegyült nő egy amerikai kisvárosban éldegél.

Szabó Zoltán

Barátnők. Jane csellótanár, Sukie újságíró, Alexandra szobrász. Összejöveteleik során rádöbbennek boszorkányos képeségeikre, és megidézik a vágyott férfit. Daryl Van Horne-ról azonban kiderül, hogy maga az Ördög. Természetesen Az eastwicki boszorkányok című híres John Updike-regényről van szó, amelyből 1987-ben George Miller forgatott sikeres filmet. Bő másfél hónap múlva színpadon is látható lesz, mégpedig a budapesti Játékszínben. Március 6-án, hétfőn kezdődik az olvasópróba, és a darabot a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeti vezetője, Bagó Bertalan állítja színpadra. Darylt pedig a társulat tagja, Gáspár Sándor alakítja.

- A Játékszín kért fel, hogy rendezzem meg Tasnádi István átiratát, amely a regény és a film alapján készült. Elolvastam, és azt mondtam, hogy van kedvem hozzá, felkeltette az érdeklődésemet. Úgy gondolom, Tasnádi kiváló, izgalmas szöveget írt, Gáspár Sándort pedig nagyon is el tudom képzelni erre az ördögi szerepre - magyarázza a rendező.

Bagót az egyszerre földhözragadt, egyszerre abszurd, misztikus sztoriban elsősorban az izgatta, hogy mi van akkor, ha az, amire rettenetesen vágyunk, hirtelen beteljesedik. A három nő szexuális élete a mélyponton van, a vágyaikat szeretnék kiélni, és egyszer csak testet ölt az, akiről annyit álmodoztak. Azt hiszik, hogy mindezt következmények nélkül meg lehet úszni, de tévednek. Amit oly nagyon akarunk, az előbb-utóbb megvalósulhat, de mi lesz utána?

Bagó Bertalan rendezi az előadást Fotó: Molnár Artúr

Gondoljuk meg tehát erősen, hogy mit szeretnénk megkapni, mert ha a mienk lesz a vágy titokzatos tárgya, esetleg nem tudunk szabadulni tőle. Ráadásul olyan eróziót indíthat el a lelkünkben, életünkben, amely beláthatatlan következményekkel járhat. Az eastwicki boszorkányok persze nem mélylélektani dráma, hanem szellemes, groteszk, humoros fantáziajáték, amelybe a krimi, a pszichothriller elemei is beleférnek, hangsúlyozza a rendező.

A Játékszín viszonylag kicsi színpada inkább a kamarajellegű daraboknak kedvez. Ilyen lesz ez a "boszorkányos" is, amelyben a kisvárosi közösséget a szomszéd házaspár képviseli. Ők is megbolondulnak persze a végére, mint ahogyan a főszereplők élete is teljesen megváltozik. Mert a nők csak fokozatosan döbbennek rá, hogy ők boszorkányok, legalábbis különleges képességeik vannak. "Szinglik", akiknek hétköznapi élete szép lassan őrült vízióvá válik.

Azt is elmondta Bagó Bertalan, hogy az előadásban kitüntetett szerepet játszik az erotika. Nem úgy jelenik meg, mint a szerelem természetes velejárója, hanem határtalan vágyként, ősi, vad ösztönként, a test ördögeként. Maga Daryl mondja a nőknek, hogy miért csodálkoztok, én csak azt teljesítem, amit vártatok tőlem. Ők persze fellázadnak, hiszen nem jó valakinek a rabszolgája lenni.

A női szerepeket is kiváló színészek alakítják majd a darabban: Pokorny Lia, Lévay Viktória és Parti Nóra játsszák a "boszorkányokat". A bemutató várhatóan április végén lesz a Játékszínben.

John Updike (1932- 2009) amerikai regényíró, költő, novellista, irodalom- és műkritikus. Legismertebb regényei közé tartozik az úgynevezett "Nyúl"-sorozat. Az öt regényből álló széria címeiben a Nyúl (Rabbit) név a történetek főhősére, Harry Rabbit Angstromra utal (Nyúlcipő, Nyúlketrec, Nyúlháj, Nyúlszív, Nyúlfark). A szintén nagy sikert aratott Az eastwicki boszorkányokat 1984-ben írta. A regényből készített filmadaptációban Jack Nicholson alakította Darylt, míg a barátnőket Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon és Cher. Az operatőr a magyar származású Zsigmond Vilmos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!