Hétvége

2016.12.09. 21:45

Szívügye lett a patikatörténet is

A 93 éves Szabó Lóránt és felesége, Piroska kiegyensúlyozott, nyugodt életet él Balatonfüreden: megőrizték szellemi frissességüket és derűjüket, és várják, hogy Fehérváron megnyíljon az a patikatörténeti kiállítás, amelynek tárgyait hajdanán Szabó gyógyszerész úr gyűjtötte össze.

FMH-összeállítás

Székesfehérváron számon tartják azokat a szakembereket, akik sokat tettek az értékek megőrzéséért. A Fejér Megyei Gyógyszerész Kamara is fontosnak tartotta, hogy a 93 esztendős patikus, Szabó Lóránt tevékenységéről ne feledkezhessünk meg. Az idős gyógyszerész feleségével együtt évtizedekig Fejér megyében - Lepsényben majd Székesfehérváron - dolgozott a betegellátásban. Szabó Lóránt hosszú pályafutása végén a fehérvári gyógyszertári központból ment nyugdíjba. A szakembert nemrég a megyei kamara terjesztette fel a Magyar Gyógyszerész Kamara Pro Homine Nobile Pharmaciae díjára.

Az elismerés budapesti átadásán Szabó Lóránt sajnos nem tudott jelen lenni, így a napokban balatonfüredi otthonában nyújtotta át neki a díjat a megyei gyógyszerész kamara elnöke, Schneider Attila, akit a látogatásra a Szent István Király Múzeum munkatársai, Krizsány Anna és Szima Viktória is elkísérték. Nem véletlenül.

Szabó Lóránt felesége, Piroska társaságában, a Magyar Gyógyszerész Kamara díjával. Lepsényi és székesfehérvári patikákban is dolgoztak, tanácsokkal segítették a betegeket Fotó: Szima Viktória

Szabó Lóránt ugyanis sokat tett azért, hogy Fehérvár egyik büszkesége, a különleges, 1688-ban alapított, a jezsuiták által is működtetett Fekete Sas Patika múzeummá válhasson. Hajdanán, még 1968-ban Antall József, az orvostörténeti intézet igazgatójaként hívta fel a fehérvári szakemberek figyelmét arra, hogy a Fekete Sas Patikát történelmi múltja miatt érdemes lenne megvédeni. A Fekete Sas akkoriban a város legnagyobb forgalmú gyógyszertára volt, és ez a különleges bútorzatot is erősen igénybe vette. Ezért Szabó gyógyszerész minden szabadidejét a gyógyszertár múzeummá alakításának szentelte. Sikerült elérnie, hogy 1971-ben a patikát átköltöztessék, és a bútorzat is Fehérváron maradjon, s a felújítási munkálatokban is tevékenyen részt vett. Így nyílhatott meg 1975. május 12-én a híres patikamúzeum. Az ünnepséghez konferencia is kapcsolódott, amelynek egyik
előadója Szabó Lóránt volt.

Szabó gyógyszerész a 70-es évektől kezdve gyűjtötte a megye patikáiból a már nem használatos eszközöket és edényeket: a gyógyszertári központban kis múzeumot rendezett be. Ez a privatizáció előtt Vértesacsára, a Kazay gyógyszertár pincéjébe került. A tárgyakat az idén átszállították a Fekete Sas Patikamúzeumba, a restaurátorok is kezelésbe vették a hajdani eszközöket, amelyeket a tervek szerint jövőre tárlaton mutatnak be. Remélhetőleg a megnyitón találkozhatunk a gyűjtővel, Szabó Lóránttal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!