Hétvége

2017.06.02. 12:35

Táborozós hangulatban: esővízzel mosakodnak, biciklivel járnak

Hol volt, hol nem volt, Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya között volt (pontosabban ma is van) egy szőlőhegy. Egy kis házikóban él ott Viktória és Károly. Esővízzel mosakodnak, biciklivel járnak be a városba.

Majer Tamás

Házuk közvetlen környezetében nem nagyon fordul meg más, csak a szőlősgazdák járnak arra. Gyönyörű a táj, tölgyesekkel és fenyves erdővel, ahol vaddisznók, szarvasok, őzek élnek.

- Annyira nincsen a közelünkben senki, hogy bátran állhattunk ki a zuhogó esőbe meztelenül, a zuhanyrózsa helyett az ég fürdetett minket - mesélt egy különleges pillanatról Viki.

- Nem vagyunk olyan anyagi helyzetben, hogy a belvárosban béreljünk lakást, a legegyszerűbb megmenekülni a sárga csekkek tömege elől, ha az ember vásárol egy ilyen telket, és kiköltözik oda. Egy négyfős család számára egy 60 négyzetméteres tartály megfogja a vizet - mondta Károly.

Ők most egy 40 négyzetméternyi tetővel fogják meg az esővizet, amely onnan szűrőkön keresztül csordogál, megtisztulva gyűlik három nagy tartályba. Nemsokára növelik a tető nagyságát, és betonmedencét is kialakítanak a víz számára, ami újfent tisztít rajta. Károly szerint mosni és fürdeni jobb, mint a városi, közüzemi víz. Csak ivóvizet hordanak a házba.

 

- Vissza kellett menni úgy kétszáz évet, kicsit nomádabb körülmények ezek, mint a városban megszokottak - mondta Karesz, aki viszont már semmivel sem cserélné el ezt az idillikus lakóhelyet.

- Nyári táborozós hangulatunk van már két éve - fűzte hozzá Viktória, aki elmondta, hogy közös döntés volt, együtt vágtak bele.

- Kimentünk megnézni a telket, s egyszerre mondtuk, hogy itt, csakis itt szeretnénk élni - mesélte Károly.

A telkük közepén van a kinti, száraz toalett, így télen ügyelni kell a léptekre. A kihívást az illemhelyről kitárulkozó kilátás ellensúlyozza valami igazán széppel: panoráma nyílik egész Fehérvárra, no és ott a Vértes látványa.

- Semmi nem adja vissza az itt átélhető szabadságérzést - érvelt Károly, aki elmondta azt is, kényelmes, hogy nem laknak mások körülöttük, de amiatt is igazán szerencsésnek érzik magukat, hogy a gyakran kilátogató szőlősgazdák kiváló közösségébe csöppenhettek bele.

Vinoczai Viktóriát és Ónodi Károlyt festőművészekként és a fehérvári Fő utcáról nyíló Márvány udvar tavaly elkészült falfestményének alkotóiként is ismerhetjük, munkájuk során is mindent megtesznek, hogy minél többekkel szerettessék meg a képzőművészetet. Jellemző környezetbarát életmódjukra, hogy a belvárosi művészkávézójukhoz is kerékpárral járnak, az árubeszerzést is így oldják meg, amennyire csak lehetséges. Ezzel jó példát mutatnak mindenkinek, hiszen ők igazán nem terhelik fölöslegesen a fehérvári belváros autós forgalmát. Somosmáliról - ami Iszkaszentgyörgyhöz tartozik - kerékpárral 45 perc az út, de nem sokallják, éltek együtt Londonban is, ott másfél óra tömegközlekedés után értek a munkahelyükre. Néha busszal jönnek, ha a nagy ellenfél, a szél nekigyürkőzik.

- Hetven százalék a szembeszél - mondták, utalva arra, hogy úgy érezték, az elmúlt hetek szeles időjárásában folyton szembeszélben tekertek, de ezt mégsem érzik komoly kellemetlenségnek, hiszen - ahogy mondták - a napraforgómezők szélén, őzek, fácánok, gólyák nemes társaságában biciklizhetnek be nap mint nap Székesfehérvárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!