Hétvége

2016.10.28. 20:51

Tanóra tízpercben

A mostani néhány nap halottainké. Kimegyünk sírjainkhoz, gyertyákat, mécseseket gyújtunk, s riadtan és szomorúan nézünk a repdeső lángocskákba, melyek sejtelmesen széppé varázsolják a virágba borult temetőket.

Kiss Kálmán

Állunk tetőtől talpig az örökkévalóság igézetében, s nemcsak eltávozott szeretteink emlékképeivel szembesülünk, hanem saját életünk végességének tragikus tudatával is. Rémült képzeletünk sikoltva zuhan a nemlét feneketlen szakadékába, miközben brutálisan dörgi ijedt szívünkbe a Biblia ura a kegyetlen törvényt: Porból lettél, s porrá leszel. Halálnak halálával holsz.Lehet, hogy az élet csak illúzió. Talán élők voltaképpen nincsenek is, csak halottak vannak. Tényleges és leendő halottak, a filozófia nyelvén szólva: aktuális és potenciális holtak. Az univerzum nem az élet, hanem a halál birodalma.

De ha így lehet okoskodni, akkor úgy is, hogy nem pusztul el semmi; ami volt, az van, a halottak élnek, az ő halhatatlan energiájuk működtet mindent. Mi ők vagyunk, ahogy József Attila írta A Dunánál című versében. Egészen az őssejtig. Ebből van a végtelen erőnk. S a költővel együtt mondhatom: a világ vagyok, minden, ami volt s van. Állítólag az egyedfejlődés sajátos formában megismétli a törzsfejlődést. Ha ez szellemi téren is megtörténik, akkor leszünk igazi emberek, egyek a léttel, a meghaló és feltámadó istenségekkel.

Mély gyászban írtam, de égbe emelt lélekkel az alábbi verset:„Meghalt. Nincs már. Vak űr maradt utána.S mi szólítgatjuk sírva  mindhiába.Eszünk riadt, hiszen ő,  aki nemrég beszélt mihozzánk, néma  árny, csak emlék.De szívünk tudja: a halottak élnek,részei ők egy titokzatos  létnek,mert ami volt, nem bír nem lenni többé,az létezik s létezni fog örökké.”Úgy szeretnék meghalni, ahogy egyes természeti népek bölcs öregjei.


„Ha érzi végét a vén  indián, étlen és szomjan  kifekszik egy dombra,erőtlenedve  el- elszenderül,s végül felköltözik  a csillagokba.”
Ne féljünk az elmúlástól, béküljünk meg vele, ahogy Illyés Gyula tette Éva című versében!

„Mint Ádám azt a bordát, akiből Éva lett,hordok egy titkos mátkát,egy félelmes szüzet, halálomat a leghűbb,érzékibb szeretőt,a legjobb bajcsitítótés búfeledtetőt.Nem igaz, hogy  magány vár,eszmél bennem a társ,készül egy minden  násználteljesebb ősi nász:testemből egy nő testelép ki, s karjába vesz,rettentő csoda lesz, deépp oly természetes.”


Emberek vagyunk, kreatúrák, teremtmények, a végtelenség szentségtartójában tündöklő pillanat az életünk. Aztán örök sötétség. Ebben az örök sötétségben gyújtjuk meg gyertyáinkat, mécseseinket, halhatatlan halottainknak, akik közé majd egyszer megérkezünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!