Hétvége

2011.08.17. 08:09

Tolcsvay Béla daljátéka

Tolcsvay Béla - Béres Melinda: Az ég igérő fa kétfelvonásos táncos daljátékának ősbemutatóját tartják augusztus 27-én, Budapesten, a máriaremetei templomkertben, a Pesthidegkúti Nyári Fesztivál eseményeként.

feol.hu

Ezt a művet Tolcsvay Béla  több mint négy évtizedes zenei munkássága összefoglalásának tekinti. A daljáték ősbemutatójára a belépés ingyenes.

A darab, a kitartó hűségről, és az eltéríthetetlen következetességről szól, - a magyar ősi hitvilág, és a kárpát-medencei néphagyományok megszólaltatása, és megjelenítése által. A megszerzett tudást, tapasztalatot át kell adni a fiatal nemzedéknek, hogy ők vigyék tovább, mert az élet alappillére: a család, az apa-anya-gyermek „szent hármasa” így élhet tovább.

Fiatal tehetségeket kért fel a mű megszólaltatásához, a már ismert előadók mellett, mint Török Tillát a Vajdaságból. Heinzinger Miklóst a Misztrál együttesből és Nemes Levente gitáros énekest, akik ketten együtt is fel szoktak lépni, mint Temüdzsin Formáció. A szerző maga adja elő, és énekli el az „Ég Ígérő Fának a hangját”. Az 1967 óta töretlenül muzsikáló Tolcsvay Trio mellett a Téka népzenei együttes adja elő élőben a művet. A Tékából szóló szerepet vállalt Tárnoki Beatrix és Lányi György. Az előadás koreográfus rendezője: Varga Zoltán, aki a Bartók Táncegyüttes egyik alapító tagja volt, aki a Solymáron működő Cédrus néptánc együttes vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!