Hétvége

2015.03.13. 16:02

Tücsökkórus Tündérországból

Bojtárból tündérkirály - találó a cím, egyfajta értelmezési lehetőséget is kínál. A János vitézről van szó, Petőfi Sándor gyönyörű elbeszélő költeményéről, amelyet dramatizált, színpadi előadás formájában mutat be 11 általános és középiskola a Vörösmarty Színházban.

A gála március 17-én 18 órakor lesz. (Hasonló formában néhány éve iskolai csoportok mutatták be az Ádámok és Évák produkciót Madách Imre Az ember tragédiája című művéből, amely emlékezetes sikert aratott.)

A Bojtárból tündérkirály programgazdája Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, aki elmondta, hogy a projekt körülbelül egy éve kezdődött, amikor levelet írtak az iskoláknak az ötletről. Nagy kérdés volt, hogy a diákcsoportok, illetve tanáraik miként boldogulnak a szöveggel, amely inkább elbeszélő jellegű, vagyis a dramatizálás elkerülhetetlen. Végül 8-10 perces jelenetek születtek, amelyek megvalósításában mentorok, a színház társulatának tagjai segítettek.

- Nem volt könnyű felosztani az elbeszélő költeményt az intézmények között, hogy mindenki hasonló időtartamú epizódot mutathasson be. Tavaly őszre készültek el a szövegkönyvek, és a tanárok, színpadra állítók nagyon bátrak voltak, mert a színpadtechnika széles spektrumát beépítették a jelenetekbe - mondta Matuz János, aki hozzátette: főrendező nincs, nem akarták az iskolák kreativitását lenyesegetni.

Mi a fehérvári Comenius Kéttannyelvű Általános Iskolában és Gimnáziumban jártunk. Az iskola már a három éve is örömmel és sikerrel szerepelt az Ádámok és Évák produkcióban, természetes volt, hogy ebből sem maradhatnak ki. Ráadásul itt egyedülálló módon építenek a drámapedagógiára: az 5-től a 10. évfolyamig minden diák jár drámaórára, emellett három korosztálynak is van színjátszó csoportja. Összesen 43 diák játszik a jelenetben, amit a sorsolás jóvoltából kaptak. Geszlerné Hollósi Kornélia drámapedagógus kifejezetten örül, hogy övék a finálé: amikor János vitéz próbatételek után eljut Tündérországba, és rátalál Iluskájára...

A diákok láthatóan nagy odaadással vesznek részt a próbán. Mentoruk, Lábodi Ádám színművész azt mondja, furcsa ez a kezdeményezés, hiszen bizonyára minden egyes iskola másként nyúl hozzá ahhoz a részhez, amelyiket elő kell adnia.

- A Comenius suli produkciójának az a varázsa, hogy több korosztályra épít: részt vesznek a játékban az aprócska másodikosoktól kezdve az nagy, 13 éves diákok egyaránt mondja a színész, aki délelőtt Claudius szerepét próbálta a fehérvári teátrumban, ahol este az Amadeus címszerepét alakítja. A programját hallva úgy tűnik, valóságos kikapcsolódás számára a tündérországi kalandozás az iskolában. Ráadásul Ádám nagyszerű tippeket is adott, amit egytől egyig meg is valósítottak hangsúlyozza Geszlerné Nelli. De kiderül, hogy a gyerekek kreativitására is építettek:

János vitéznek Tündérország kapujában meg kell küzdenie a medvékkel, az oroszlánokkal, le kell győznie a kígyót. Amikor arról beszéltünk, miként jelenítsük ezt meg, az egyik kislány fejéből kipattant az isteni szikra: rakjuk ki óriási építőkockákból a fenevadakat! A kivitelezésben az alkotókör vezetője, Kiss Ildikó pedagógus segített. Ő rajzolta meg a fenevadakat a nagy dobozokra, a gyerekek pedig gondosan kifestették... Nagyszerű az egész ötlet, a doboz-oroszlánok meg is mozdulnak a Jancsival folytatott küzdelem során.

No persze, Tündérország is fantasztikus, s ebben jelentős szerepe van a csodálatos zenének, amit Lovrek Károly
zenetanár, karnagy írt Petőfi verses szövegére: igen szépen is énekel a tücsökkórus .

A többi legyen meglepetés. A színház az iskolákat jelmezekkel is segíti: legalábbis ami főszereplők gúnyáját illeti. Kovács Marcellre ugyan csak némi keresgélés után találtak méretes zubbonyt. Böröczky Tímea pedig ugyanabban az öltözékben jelenik meg, amit egykor a teátrum János vitéz előadásán viselt a tóból újjászülető Iluska...

Az iskolák produkcióit kedden zsűri is értékeli, amelynek elnöke Cser-Palkovics András polgármester, Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, Török Szabolcs, a Székesfehérvári tankerület igazgatója, Földi Zoltán, a humán közszolgálati szakbizottság elnöke, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!