Hétvége

2015.09.04. 19:19

Újra János vitézt alakítja Börcsök Olivér

A hangja, a fellépése, a viselkedése érett, felnőtt fiatalembert sejtet, ezért aztán magázódva kezdem faggatni.

Gábor Gina

Legyen kedves tegezni engem! kéri váratlanul a 17 esztendős, rokonszenves fiatalember, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium 11. osztályos diákja, aki mostanában sikert sikerre halmozott. Ő volt az idei székesfehérvári Versünnep második helyezettje, a Fejér Megyei Diáknapok hatszoros aranyérmese és a Starfactory Veszprém tehetségkutató különdíjasa.

Az biztos, hogy Börcsök Olivér nevével a színházbarátok már két éve találkozhattak, hiszen ő alakította Edward, az angol trónörökös szerepét a Koldus és királyfi, Mark Twain híres regényének zenés színpadi változatában. Ez meghatározó élmény volt számára: örökre beleszeretett a színházba. Ám voltaképpen már korábban kezdődött Oliver vonzalma a szerepés iránt. Azt meséli, nála szinte minden egy iskolaváltással indult. Olyan rosszul érezte magát a régi iskolai osztályában, hogy a szülei támogatásával végül átigazolt a Széna téri Általános Iskolába. Ez élete legjobb döntésének bizonyult, mert nem csak jó társaságban találta magát, hanem kapott egy nagyszerű magyartanárt. Oroszné Halmos Ildikó szerettette meg vele az irodalmat, a verseket, biztatta a szereplésre is. Ezzel párhuzamosan Kozáry Ferenc színművész Pathália csoportjába kezdett járni, Rovó Tamástól pedig táncot tanult. Olivér azt mondja, nekik, hármójuknak nagyon sokat köszönhet. A Patháliában töltött három év nagyszerű alapokat adott. Kozáry Ferenc pedig tanácsokkal is ellátta, amikor a Szurdi Miklós rendezte Koldus és királyfiban szerepelt, a Vörösmarty Színházban. Nem titok: Olivér nagynénje a budapesti Vígszínház híres művésze, Börcsök Enikő. Nos, még ő is eljött megnézni az előadást, és kedvesen, elismerően nyilatkozott unokaöccse színpadi jelenlétéről...

Fotó: Koppán Viktor

Két esztendő persze, nagy idő ebben az életkorban: Olivér egyre érettebb előadóvá válik, és egyre több műfajban is igyekszik kipróbálni magát. Szerepel a Vasvári színjátszó csoportjában, amit Nagy Judit vezet. Az idén Bojtárból Tündérkirály címmel a János vitéz egy-egy énekét adták elő a fehérvári középiskolás színjátszócsoportok a Vörösmarty Színházban. Ő volt Kukorica Jancsi a zsiványtanyán ez a jelenet jutott ugyanis a vasváris csapatnak: Börcsök Olivér el is nyerte a zsűritől a legjobb férfiszínész díját.

Aztán jött a Versünnep: a válogatóra a 17 éves gimnazista Ady Endre Imádság háború után című versét vitte, a döntőn aztán Tóth Árpád Esti sugárkoszorújával szerepelt, ezzel vívta ki a második helyet. Hozzáteszi: ez a vers talán jobban is illik hozzá. (Mentora egyébként ezúttal is Kozáry Ferenc volt.)

Ami pedig a veszprémi Starfactory-t illeti: az újságban látta meg a felhívást a válogatóra. A Hangvilla épületében rendezték a megmérettetést, három kategóriában próza és vers, ének valamint tánc. Olivér úgy döntött: mindegyikben indul. Végül a középdöntőbe vers és próza kategóriában jutott tovább, s a döntőn különdíjas lett.

Olivér azt mondja, azért szereti ezeket a megmérettetéseket, mert mindegyik újabb kihívást jelent: Másrészt az a tapasztalata, hogy a versmondók nem ellenfélként, hanem igazi barátként tekintenek egymásra.

Nos, Olivér számára a vakáció egy része is aktívan telt, hiszen már augusztusban javában próbált a Pelikán színházban. A már említett Bojtárból tündérkirály című előadás legkiválóbb, nyolc szereplőjével Matúz János viszi színre János vitéz történetét. Olivér ismét a főhőst, Kukorica Jancsit alakítja, Iluska viszont a Teleki gimnázium előadásából való, Szabó Irma Diána. Ők nyolcan jó csapatot alkotnak,: többen szerepeltek versünnepen és ott voltak a verstáborban is.

S hogy mit hoz a jövő? Ki tudja? A humán érdeklődésű Olivér természetesen a színészi pályával kacérkodik, de a nyelvek is érdeklik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!