Verebics Kati gyermekéből is merít ihletet műveihez

2017. március 04., 10:00 szerző: Bokros Judit
komment
A fantasztikusan intuitív és tehetséges, elismert dégi képzőművész, Verebics Katalin életében alig egy éve nagy változás történt: megszületett kislánya, Farida...
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Katival legutóbbi fehérvári kiállításának megnyitóján találkoztam. Akkor már várandós volt, bár ez még nem látszott rajta. Pár hónappal később a közösségi médiából értesültem arról: megszületett gyönyörűszép kislánya, Farida, akinek édesapja egy egyiptomi származású férfi, maga is képzőművész. Szerelmük egy külföldi művésztelepen bontakozott ki, és gyermekük születésével teljesedett be.

Katit arról kérdeztem, hogyan éli meg az anyaságot, ami új ihletforrást jelent neki, és megújulást hozott.

- Az anyaság számomra fantasztikusan komplex, mindent elsöprő állapot, egy nagy kaland. Hiába a felkészítők, tanácsok özöne, ezt minden nő csak saját tapasztalatból tudja igazán átélni. Folyamatosan ismerkedem, "tanulom" a gyermekemet és közben önmagamat is. Korábban a festés, a képzőművészet általam kipróbált különböző ágai is hasonló érzéssel töltöttek el, csak másképpen. Mindez - a festés, új eljárások kipróbálása, utak keresése - velem marad, legalábbis én folytatom a munkát - fogalmazott Kati, akinek már a várandósság időszaka is emlékezetes maradt.

- Különös egybeesés, hogy amikor teherbe estem, pont egy várandós barátnőmről festettem akt sorozatot... Hat hónapos terhesen még utaztunk, akkor Dohában éltünk. A férjemmel és sok más művésszel együtt egy óriási falfelületen dolgoztunk, arra festettünk. Létrára is másztam... Ezután tartottunk egy hat napos workshopot ottani művészeknek, érdeklődőknek. Aztán, a szülés előtt másfél hónappal még nyílt egy önálló kiállításom az Ari Kupsus Galériában. Az erre való készülést kifejezetten élveztem Faridával a pocakomban. Szóval, a várandósság ideje többnyire nagyon pozitív volt, élményekkel, alkotással, sok utazással és kiállításokkal"  Ám a szülésre hazajöttem.

Verebics Katalin férje, Mohamed Abouelnaga, a kislányuk, Farida és a dégi festőművész

Kati és családja napjai azonban - a fotók és a rövid beszámolók tanúsága szerint - mostanság sem kevésbé mozgalmasak és élménydúsak. Farida - akit itthon sokan Fridaként szólítanak, és az anyakönyvezett neve is ez, de szülei Faridának hívják - a fotókon hol egy kiállítás képei, hol a dégi kastélypark, hol meg dubai épületek közül mosolyog ránk.

- Az elmúlt nyarat Magyarországon töltöttük, de sokat voltunk Bécsben is, és Farida három hónaposan bejárta velünk például a Kunsthall-ét, Linz főterét, a Balatont, Déget. Az is gyönyörű emlék, amikor Dubai-ban láttam, ahogy az édesapja a térdére ülteti, és vele együtt fest. Jó, hogy már ilyen korán megismerheti ezt a miliőt, ám később nem szeretném befolyásolni őt - legyen az, amihez a legnagyobb kedvet és elhivatottságot érzi. Akár művész is - mondta az édesanya.

Mivel férje jelenleg - számos művészeti munkája mellett - egy dubai galéria kurátora, többször kell utazniuk hazánk és a Perzsa-öböl között. Sőt, Egyiptom is az úticélok között szerepel. A család egyelőre jól bírja az ingázást, felváltva töltenek 1-2 hónapot mindkét helyen. Kati azért bízik benne, hogy idővel kialakul majd valami állandóság, bár, az utazás valószínűleg marad. Ő szeret itthon, a műtermében dolgozni, ráadásul itt vannak a szülei, akiket Farida imád, és ez természetesen fordítva is így van.

A kislány már meg is ihlette a képzőművész édesanyát: Kati eddig Farida szemeit festette meg 4 hónapos korában, de más műveiben is tervezi megjeleníteni őt, ezért sok fotót készít. Alig várjuk, hogy láthassuk a műveket...

Bokros Judit

2017. március 04., 10:00 szerző: Bokros Judit

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...