Hétvége

2017.02.10. 17:40

Vulkánok szerelmese

Hegymászó előzmények nélkül határozta el Tóth Sándor, hogy meghódítja a világ hét legmagasabb vulkánjának csúcsait. A Kilimandzsáró volt az első, és négy hét múlva indul ötödik útjára, Mexikóba. Először fejben mássza meg a hegyeket.

Zsohár Melinda

Tóth Sándor sírköves és kőfaragó mester és vállalkozó Válon él, harminckilenc éves korára gyermekkora idején kitűzött céljait lényegében elérte. Sikeres, szereti a munkáját, szerető családja van, felesége támogatja, merész és veszélyesnek tűnő szenvedélyében is, ha úgy hozza a sors. Illetve Sándor esetében inkább az erős akarata. Szilárd meggyőződése, hogy minden fejben dől el, s ez a manapság közhelyszerűen hajtogatott mondás az ő esetében tűéles bizonyítéka a fejben "lejátszott" dolgok beteljesülésének.

A Kilimandzsárót is megjárta, ahol nagyon sok szép felvétel született. Ott készült a fotó, ahol már a hegyek is „összeérnek” a felhőkkel

Az egyszerű családból származó fiú csaknem kitűnő tanulóként sírkőkészítő szakmunkásnak akart tanulni, noha magasabb iskolába javasolta mindenki. Ő azonban kitartott elhatározása mellett, s mára az egyik legelismertebb szakember lett, különleges síremlékei megtalálhatóak országszerte, egzotikus kőalapanyagok sorakoznak telepein. Szűkebb pátriáját csak utazásai alkalmával hagyja el, bár élhetne bárhol, váli szülőhelyét esze ágában sincs felcserélni! Igaz, feleségével már bejárták a világot.

Az elmúlt hetekben érkezett haza a világ legmagasabb vulkánjának meghódításából, a chilei Ojos del Salado 6893 méter magas csúcsára tűzte ki a magyar és a váli zászlót. (Jelképesen, mert nem lehet sehol otthagyni semmit: a fotók szolgálnak bizonyítékul.)

A téli hidegben, a fűtött szobában nem tűnik megviseltnek Tóth Sándor, csupán öt kilót fogyott a megerőltető expedíción. Szikár, közepesen izmos, csinos férfi, arcán heves érzelmek nemigen tükröződnek, nyugodt és fegyelmezett. Elmosolyodik, amikor a "vulkánszerelem" eredetét keressük, mert azért nem mindennapi előzmények fűződnek hozzá.

Az Elbruszra, a Kaukázus legmagasabb hegyére is eljutott

A székesfehérvári szakmunkásképző iskolába járt, s nem lévén akkor még internet, ő betért minden könyvesboltba. Tóth Sándor Vulkánok és gejzírek című könyve után érdeklődött, ám az eladók széttárták karjukat: nincsen, utánajárnak. Komoly képpel fordult ki a boltokból Tóth Sándor, mivel tudta, hogy nemlétező a könyv, hiszen ő a szerző, s még nem írta meg! Néhány héten át ez így folyt, aztán felhagyott a különös tréfával, s feledésbe merült a maga számára is érthetetlen akció. Eltelt húsz év. Tavalyelőtt Sándor édesanyja súlyos betegségben meghalt, s talán a fájdalom csitítására hasított belé a gondolat: meg kell másznia a Kilimandzsárót! Több agykontrollos gyakorlaton van túl, makacsul hisz benne, év végén listát ír a következő év megvalósítandó céljairól, amelyeket mind meg is valósít. Fejben vagy ötvenszer megmászta a Kilimandzsárót, mire teljes felszereléssel, gondosan megtervezett menetrenddel csatlakozott egy magyar expedícióhoz, s felért Afrika 5895 méter magas csúcsára a váli zászlóval.

A Volcanic 7 Summits, azaz a hét kontinensen számon tartott a Világ hét legmagasabb vulkánja hegymászóprogramot azért választotta, mert magyar ember ezt még nem teljesítette, s ő olyasmit szeretett volna, amiben úttörő. Tavaly januárban érkezett meg a Kilimandzsáró Nemzeti Parkba, első hegymászó útjára. Itt kötelező guide-ot, s személyzetet fogadni, erre iparág épült - főznek, gondoskodnak a kalandorokról . Rengetegen másszák meg a nevezetes hegyet, az ottaniak pedig ellátják az utazókat. Az expedíció tizenkét napig tartott, a csúcstámadás hat napig, nagyjából 83 kilométeres gyaloglást jelentett az egész. A legvégső menet 14-16 órájában alig van oxigén, Sándor soha nem palackkal hág a legmagasabbra. Megszűnik az éhségérzet, napi öt liternyi folyadékot szinte erőszakkal kell meginni, hogy bírja a test az erőpróbát.

A holtpontokon mantrázott, meséli. Ilyenkor kiürülnek a hétköznapok gondjai a fejből, lényegtelenné súlytalanodnak a máskor problémának tűnő dolgok. Ekkor jutott eszébe a kamaszkori könyvkereső kalandja is, s száz más kavargó esemény ülepedett le benne. Sikerült. Egyszerűen kiszállt az autóból a hegy lábánál és felért a csúcsra. Minden fejben dől el...

Tóth Sándor, aki fejben vagy ötvenszer megmászta a Kilimandzsárót, mire teljes felszereléssel, gondosan megtervezett menetrenddel csatlakozott egy magyar expedícióhoz, s felért Afrika 5895 méter magas csúcsára a váli zászlóval

Következett Ázsia, az Iránban magasodó 5671 méter magas Damavand vulkán. Kénes gázokat lövellget magából a hegy, nem adja magát könnyen. Európa Kaukázusban található csúcsa, az 5642 méter magas Elbrusz Oroszország fennhatósága alá tartozik, bevett várként ezt is megmászta Sándor. A negyedik hegy Dél-Amerika, Chile Ojos del Salado 6893 méter magas csúcsával a világ legmagasabb vulkáni eredetű hegye. Az Atacama sivatag perzselő forróságából, 300 kilométernyire az utolsó lakott területtől indultak a sorsukat kihívók a hideg távolságba, az ég kékjének némaságába. A csoportokból számosan mindig meghátrálni kényszerülnek, Sándor tapasztalt hegymászókat utasított maga mögé csöndes konoksággal, s nem torpant meg. A letehetetlen gleccserszemüveg a vakságtól óv, hágóvas, jégcsákány segít az utolsó szakaszon. Folyamatos az önkontroll, az önvizsgálat, a testet-lelket józanul ellenőrző szemlélet.

Egyedi teljesítmény a gyorsasága is, igazi sportteljesítmény. Egy év alatt négy csúcs. Megismerte a profi hegymászók többségét az eltelt időben, nem tanulság nélkül való sorsokkal szembesült. A legjobbak között is vannak megszállottak, nincstelenek, akiknek semmi másról nem szól az életük. Sőt. Az életüknél is előbbrevaló a hegy Újra és újra. Tóth Sándor azonban szereti az életet, s ha megálljt parancsolna neki valamelyik csúcs, ő megállna, mielőtt elfogyna a levegő. Konkrétan és jelképesen is. Ez is a fejében előre lejátszott program része. Hiábavaló áldozatra nem készül. Mostanra hetente háromszor személyi edzővel készül a mexikói Pico de Orizaba 5636 méteres csúcsának meghódítására, ahol magyar nem járt még. Négy hét múlva csomagol. S augusztusban ismét. Ausztrália és Óceánia földrészen Pápua-Új-Guinea Mount Giluwe vulkánja 4368 méternyi magasságával igazából alacsonyabb is, mint az eddig meghódítottak. De vajon könnyebb lenne ettől?

A fotó Ázsiában készült, ahol az Iránban magasodó 5671 méter magas Damavand vulkánt is megmászta
Fotók: Tóth Sándor albumából

Sándor rengeteget olvas, tájékozódik, az internet a végtelen információszerzés terepe. A hétvulkános expedíció végére az eddigieknél nagyobb támogatásra van szüksége, szponzorokat keres. S fejben készül tovább, a megszerzett négy csúcshódítás személyes tapasztalatait összegezve. Felesége nem kételkedik benne, egészséges aggódással bocsátja útra férjét, a gyerekekkel együtt nyugodt szívvel várják haza. Vele nem történhet baj!

A hetedik hegy lesz a legkeményebb, ezt ő is tudja. A nagy álom, ahol nemcsak magyar nem járt, de a világon is összesen vagy tucatnyian hódították meg csupán. A másfél európányi Antarktiszon mintegy húsz ország kutatóbázisa található, de van egy terület, amit a senki földjének hívnak, a kietlenség birodalma... A 4280 méter magas Mont Sidley jéghideg vulkán tetején csakugyan a világ végére érhet az ember...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!