A 200 éves megyeháza tablókon

2012. november 21., 18:50 szerző: Tribolt Lajos
komment
Székesfehérvár - Kétszáz éves a megyeháza épülete. Ebből az alkalomból szerdán konferenciát rendeztek a díszteremben. Politikusok, szakemberek tartottak előadásokat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Dorkota Lajos kormánymegbízott tartotta az első előadást. Ő részletesen szólt az építés körülményeiről. Többek között a következőket mondta:  1727-től 1812-ig a régi Vármegyeházaként ismert épületben, a mai Megyeház utca 17. szám alatt működtek a különböző megyei hivatalok. Erre a célra Fejér vármegye az 1720-as években a  középkori eredetű  palotát építtette át barokk stílusban.
A  19. század elejére azonban a hivatalok kinőtték az épületet. Mivel a telek is alkalmatlannak bizonyult a bővítésre, a vármegyei közgyűlés 1798-ban azzal a kéréssel fordult a Helytartótanácshoz, hogy új Vármegyeházát építhessen.

 

 

 

 

 

 

A második előadást Törő Gábor, megyei közgyűlési elnök tartotta, aki a nemzeti múlt megismerésének fontosságát emelte ki. A konferencia megnyitóját L. Simon László, kulturális államtitkár mondta el. Ő visszaemlékezett, hogy megyei képviselőként négy évet töltött az épületben, majd a Pollack Mihály tervezte, személyes kötődést jelentő épületeket vette sorra.  A konferencia további részében szakemberek beszéltek az épületről, ezekre majd visszatérünk. Este a múzeumban Vargha Tamás államtitkár nyitotta meg a megyeháza épületének történetét bemutató, látogatható tárlatot.

Tribolt Lajos

2012. november 21., 18:50 szerző: Tribolt Lajos

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...