Hírek

2015.10.26. 14:20

12 ezer forintos fűtéstámogatás minden nyugdíjasnak? - utánajártunk

Közel harmincezren osztották meg a közösségi oldalon a hírt: egyszeri tizenkétezer forintos fűtéstámogatást kérhetnek a nyugdíjasok a kormányhivataltól. Nos, ez ebben a formában kamu.

Házi Péter

„Tizenkétezer forintos egyszeri fűtéstámogatás jár minden nyugdíjasnak. A támogatást december, január vagy február hónapban lehet igényelni. Az összeget a fűtésszámla kifizetésére vagy tüzelővásárlásra lehet fordítani. Az illetékes kormányhivatalnál érdemes érdeklődni a támogatással kapcsolatban.” – az elmúlt napokban nagyon sokan megosztották ezt a hírt az ismert közösségi oldalon. Gyanús volt, hogy ez csak egy „kattintásvadász” oldal lehet, hiszen ilyen támogatástól, pláne olyanról, amit a kormányhivatal adna, nem hallottunk. Éppen ezért a megyei kormányhivatalt is megkerestük, lemaradtunk-e valamiről és tényleg jár a tizenkétezer forint? Nos, valamennyi nyugdíjasnak alanyi jogon járó, 12 ezer forint összegű, egyszeri fűtéstámogatásról nincs tudomása a megyei kormányhivatalnak. Amennyiben ilyen juttatásra vonatkozóan központi döntés születne, arról az érintettek tájékoztatást kapnak, és a sajtóból is értesülhetnek.

Az ötezer főnél kisebb települések pályázhattak tüzifavásárláshoz támogatásra, de minden településen más és más a támogatás mértéke!

A rászorulók viszont a települési önkormányzatoktól igényelhetnek kétféle módon a fűtésükkel kapcsolatban támogatást, a szociális támogatási rendszer részeként. Az egyik a települési támogatási rendszeren belül kérhető, ha a lakhatáshoz kapcsolódó támogatás típust a önkormányzat szabályozta a helyi rendeletében. A másik támogatás típus a szociális tűzifa- és szénjuttatás, ezt szintén rendeletben kell szabályoznia az önkormányzatnak, amennyiben ilyen célú támogatásra pályázott, és nyert. A szociális célú tüzelőanyag vásárlásához támogatásra az 5000 fő lakosságszámot meg nem haladó települési önkormányzat pályázhatott. Mindkettő támogatásra igaz, hogy csak azok részesülhetnek támogatásban, akik a rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek. Mivel azonban helyi szabályozásról, a jogosultsági feltételek és a támogatás mértéke is eltérő lehet a településeken.

Az „ingyenpénz” lehetősége egyébként már tavaly is felbukkant a fűtésszezon kezdetekor, most tehát egy újabb kamuhírről van szó, tüzelőnk ettől még biztosan nem lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!