Hírek

2015.05.29. 13:09

200 év egy helyen - Báró Ivánka Géza nevét kapta a pátkai gyűjteményes ház

Pátka – Az elmúlt kétszáz év uradalmi és mezőgazdasági életének emlékeit mutatja be az a gyűjteményes ház, melynek átadóját pénteken tartották.

S. Töttő Rita

Régi írógép, poros könyvek, rokka, érmek, népviseletek és számos egyéb, a környék elmúlt kétszáz évének mindennapjaira emlékeztető tárgy kapott helyet a Báró Ivánka Géza Hely- és Agrártörténeti Gyűjteményes Házban, melynek ünnepélyes átadóját pénteken tartotta a település. Az épületnek és a gyűjteménynek is régmúlt időkre visszavezethető története van, s e kettő most, a jelenben kapcsolódhatott össze a helyiek munkálkodása nyomán.

- Az épületet, a teljes környező majorsággal együtt 1810 táján épült és a helyi uradalom tulajdonosáé volt – meséli Nagy Dániel polgármester.

- Az uradalmi főgépész, a Maxfald család élt itt utoljára, később pedig raktárként és portaként működött a mezőgazdasági szervezet működése idején. A ház Báró Ivánka Géza nevét kapta, aki nagy helyi vállalkozóként a mezőgazdasághoz köthető, és az országos mezőgazdasági kiállításokon rendre díjnyertes termékeket vonultatott fel a háború előtti időszakban – hangzott el a megnyitón. - Ezt a hagyományt több mostani gazdánk is folytatja – tette hozzá büszkén a polgármester, aki a Vértes-Gerecse Helyi Akciócsoport segítségével valósíthatta meg a ház felújítását és a gyűjtemény létrehozását. A 10 millió forintos beruházás kisléptékű projektnek minősül, a helyiek számára azonban nagy jelentősége van, s a hosszútávú cél az, hogy olyan bemutatóhely jöhessen itt létre, amely illő környezetbe helyezi ezeket az eszközöket.

- Ezért próbálunk olyan tárgyakat is megtartani, amelyek még működnek és így be tudjuk mutatni azok használatát, főként a Fehérvár környéki gyerekeknek, átadva az örökséget, melyet Pátka és környéke megőrzött magának. A gyűjtemény és a ház a Vértes Natúrpark oktatási közösség első olyan állomása, ahol a történelem, a táj és egyéb értékek bemutatását helyi környezetben mutathatjuk meg a gyerekeknek, akik így élőben is láthatják azt, amiről épp tanulnak.

Az ünnepségen felszólalt Lukács László néprajzkutató is: m- A hetvenes években öt ilyen tájházi gyűjtemény volt a környéken, azóta szerencsére egyre több jött létre. Csak itt a környéken Lovasberényben, Alcsúton és most már Seregélyesen is van egy – sorolta a Pitre-díjas néprajzkutató, aki hangsúlyozta: a gyűjtemény fontossága az, hogy megőrizzünk a múltból egy szeletet, amely a jelenig vezet. - Ebben a gyűjteményben annak a közel 200 évnek az emlékét őrzik, melyet a pátkai emberek hoztak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!