Hírek

2009.07.23. 02:29

Tenni kell a megye leszakadó déli részéért!

Sárbogárd - Nem elég harsány, és nem elég rámenős a megye déli részének érdekképviselete. Ezen szeretnének változtatni a megye közgyűlésének politikusai. A részletekről tegnap beszéltek az újságírók előtt a megyeházán.

Tihanyi Tamás


Komoly hátrány, hogy bár a fejlettségi szint több helyen alacsony, egyetlen települést sem sorolnak a hátrányos helyzetű kategóriába
Fotó: FMH-illusztráció

- A megyében, ahol ma az országos átlag alatti a foglalkoztatottság aránya, a kilencvenes évek közepén tapasztalhattunk átmeneti fellendülést a multik betelepedésével - emlékeztetett Balsay István, a Fejér megyei közgyűlés alelnöke azon a tájékoztatón, ahol a hátrányos helyzetű, déli területek fejlesztéseiről és lehetőségeiről esett szó. Elmondta: a déli térség mindig a fehérvári és más ipari centrumok helyzetétől függött, mert a szegény településeken csak szerény fejlesztések voltak.

Komoly hátrányt jelent a politikus szerint, hogy hiába a sok nehézség, mégis egyetlen településünk sincs a halmozottan hátrányos helyzetű kategóriába sorolva, így nem részesülhet az elkülönített anyagi forrásokból. Annak ellenére így van ez, hogy a megyében több falu sem éri el a fejlettségnek azt a szintjét, mint például egy támogatott, kelet-magyarországi község.

- Itt az ideje átgondolni a korábbi szabályozást, amely felett eljárt az idő - szögezte le Balsay István. - Újra kell fogalmazni a korábbi célokat, mert megváltozott a világ: az ország tönkrement, mert tönkretették. A megye déli részén ezért kiemelt projekteket kell elindítani, különben a lemaradás csak tovább nő.

- Amíg Fejér a munkanélküliségi adatok alapján valamivel az országos átlag alatt van, ez az adat a déli területeken az országosnak a kétszerese - mutatott rá a legfrissebb felmérés tényeire Varga Gábor, az önkormányzati, vidékfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke. Hozzátette: a megosztottság a vállalkozások száma, valamint a jövedelemtermelő képesség tekintetében is hasonlóan nyomasztó képet mutat. A kitörés egyetlen lehetősége a pozitív diszkrimináció.

- Senkinek sem lehet érdeke megvárni egy még nagyobb válságot - folytatta. - Ezért összefogásra van szükség az északi és a déli területek képviselői, polgármesterei között. Saját magunknak kell meghatároznunk azokat a kitörési pontokat, amelyek alapján képesek lehetünk csökkenteni a jelentős lemaradást. Elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a turisztika területén vannak kihasználható lehetőségek, ezekhez azonban kiemelt támogatásra volna szükség.

Balsay egy határozott elképzelést említett: szerinte az M8-as út Sárbogárdot érintő bekötő szakaszának építését előbbre kellene hozni, mert az nemcsak közlekedési, hanem foglalkoztatási kérdés is. Az intézkedésnek térségfejlesztő hatása kell, hogy legyen.

- Nem Kings City-re, hanem okos megoldásokra van szükség a turizmus és a munkahely-teremtés területén - említette, majd hozzátette: sok jó elképzelést tudna sorolni. A pályázatokat úgy kell kiírni, hogy azok elérhetőek legyenek az érintett falvak számára, különben a megye végképp kettészakad. Változtatni kell a pályázati rendszeren és az uniós források elosztásán is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!