Hírek

2010.02.24. 10:47

Bajorországban szerepelt a csákvári Harmonia Floriana

Csákvár - A Csákvári Evangélikus Egyházközség Harmonia Floriana Kórusa február 19-21. között vendégeskedett Neumarktban, Bajorország szívében, ahonnan kellemes élményekkel telve érkeztek haza.

Katonáné Venguszt Beatrix

A kórus az Aktion Fastenopfer 2010-Reményt adni elnevezésű rendezvényre volt hivatalos, amely minden évben megrendezésre kerül, mint a Bajor Evangélikus Egyház közép-kelet-európai régiót támogató adománygyűjtő akciója. Magyarországra is jutott a korábbi évek támogatásaiból evangélikus iskolák, illetve a nyíregyházi evangélikusok szociális munkájának támogatására. Az idei gyűjtés egy Ukrajnában felépítendő lelkészlakás részére történik.

Szebik Károly, a csákvári evangélikus lelkész a következőket mondta el az utazásról:
- Február 19-én, pénteken indultunk a hosszú útra 41 fővel. Szombaton a délutáni városnézést követően a Bajor Evangélikus Egyház fogadást adott a vendégeknek, ahová a résztvevő cseh, ukrán és román evangélikus meghívottak mellett mi is hivatalosak voltunk. Ezen a fogadáson nyitották meg az Aktion Fastenopfer idei gyűjtését. A megnyitót követően érdekes program következett: a Találkozások Piaca. Minden résztvevő berendezett egy-egy kis kiállítást a saját nemzete, illetve evangélikus szolgálata bemutatása érdekében. A pyrbaumiakkal közös standunkon a kóstolásra szánt pirospaprika, kolbász, bor, pálinka és puliszka mellett mindenki megtekinthette a találkozásainkról készült sok képet, a gyülekezetnek ajándékozott úrvacsorai készletet (csákvári fazekas termék) és azokat a magyar népi hangszereket, amelyeket korábban Ernst Damm karnagynak ajándékoztunk a kóruskapcsolat jegyében.

Szebik Ildikó, a Harmonia Floriana kórus karnagya lelkesen mesélt a fellépésekről:
- Többször is szerepeltünk a három napos program során, elsőként február 20-án, szombaton este a neumarkti evangélikus templomban, a Christuskirche szép épületében. A műsor összeállítása során arra törekedtem, hogy a legtöbb magyar zeneirodalmi korszakból legyen egy-egy kórusmű a repertoárunkban. Úgy érzem, hogy az előadott felvidéki magyar népdal, a dobbal és gitárral kísért reneszánsz ének, a furulyákkal, csellóval, hegedűk és orgona kíséretével előadott barokk művek, valamint a 127. zsoltár XX. századi feldolgozása szemléletes keresztmetszetet adott. Utolsó énekünk Szokolay Sándor evangélikus zeneszerző Ima rontás ellen (Fohász Erdély falvaiért) c. darabja volt, amelyet 1988-ban írt, tiltakozásul az erdélyi falvak lerombolása ellen. A Harmonia Floriana Kórust pyrbaumi testvérkórusunk, a St. Georg  s Kirchenchor fellépése követte, ők Bach egy korál feldogozását és gospel műveket adtak elő, majd pedig a két énekkar közös - német és magyar nyelvű - szolgálata következett. A  kórusok fellépései között Szebik Attila székesfehérvári evangélikus egyházzenész magyar és cseh művek előadásával csillogtatta meg a Christuskirche romantikus orgonájának nagyszerű lehetőségeit, Bódi Árpád csellóművész pedig francia barokk szvittételek előadásával emelte a koncert fényét.

- A vasárnap is mozgalmas programokat hozott - vette át a szót ismét Szebik Károly. - Fél 10-kor kezdődött az ünnepi megnyitó istentisztelet, amelyen Jana Ruml cseh evangélikus püspök a reménység evangéliumát hirdette. Az istentiszteleten felszólaló egyházi vezetők figyelmeztettek, hogy a nyugati országok felelősek a kelet-európai régióért, akik az adományok révén új reménységet kapnak szolgálatuk teljesítéséhez. Úgy gondolkodjunk, hogy az EU határaival nem ér véget Európa. Ezen az istentiszteleten is, illetve az azt követő polgármesteri fogadáson is énekeltünk. Utolsó kórusműnek Kodály Zoltán Nagyszalontai köszöntőjét választottuk, ezzel tolmácsolva áldáskívánásunkat.

A Bajor Evangélikus Egyház meghívása a kórus számára nagy megtiszteltetést, egyben óriási kihívást jelentett. A méltó felkészülés komoly időráfordítást igényelt a kórustagok részéről. A heti egyszeri próba mellett külön szólampróbákra, valamint egy intenzív próbahétvégére, kórusedzőtáborra is szükség volt.
A csákvári énekkar azért is nagy elismerést kapott a többi vendég részéről, mert soraiban minden korosztály képviseltette magát, a kisiskolástól kezdve a kamaszokon és egyetemistákon át egészen a nyugdíjasokig. Ez a generációk találkozásának, együttműködésének nagyszerű példája, ezzel együtt az utánpótlás már most biztosítva van, magában hordozva a fennmaradás és folytatás lehetőségét.

A külföldi felkérés arra indította a kórus tagjait, hogy itt, Magyarországon is segítsenek egy másik közösségnek. Ezért az utazásuk előtti vasárnapon a bicskei evangélikus társgyülekezet templomában jótékonysági koncertet tartottak a bicskei templom külső felújítása érdekében.
A kórus már a következő szolgálataira készül. Tagjai készek arra, hogy - határon innen és túl - hirdessék az evangéliumot és tovább öregbítsék a Magyarországi Evangélikus Egyház, és egyúttal Csákvár jó hírnevét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!