Hírek

2010.10.13. 02:29

Híres Mihály-napi vásárok utódaként Kakashere és taréj

Csákvár - Az idei XI. Mihály napi lovas- és pásztortalálkozón a főzés is előkelő helyet kapott. A pásztorételek közül a legtöbben kakaspörköltet főztek, azzal nyűgözték le a kóstolókat, a barátaikat, a látogatókat, akik igen sokan voltak. A szép kiállású állat ízét már kevesen ismerik, de érdemes újra kipróbálni

Kovalcsik Katalin

A szörnyülködést szabad mellőzni, minden falat ehető volt ebben a pörköltben. Akik jóféle falusi csibén, tyúkon, kakason nőttek fel, még emlékezhetnek rá, hogy a csirke fejét is belefőzték a levesbe, nagymama, nagypapa csemegéje volt az agyvelő. A vicces kérdésre - ki szeretne okosabb lenni? - nyilván egyik gyerek, unoka sem lendítette magasba a kezét.

A következő étel viszont bárkinek a kevence lehet, nincs benne semmi furcsaság, különlegesség, mégis nagyszerű étek. A pásztortarhonya készítési módjai is lehetnek többfélék, ha a legegyszerűbbet választjuk, nem csalódunk. Vegyünk hozzá fél kilónyi tarhonyát, 4-5 fej nagyobb krumplit, 3-4 fej vöröshagymát, egy pár száraz kolbászt, őrölt pirospaprikát, kevéske borsot és sót. Pucoljuk meg a hagymát, vágjuk apróra. A meghámozott krumplit kockázzuk fel, a kolbászt karikázzuk, vagy vágjuk fel ferdén, tetszés szerinti vastagságúra. A tarhonyát a felforrósított olajban kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, együtt dinszteljük a tarhonyával. Az egészet fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával, de vigyázzunk, nehogy odakapjon a paprikánk. Tegyük bele a burgonyát, a kolbászt, forgassuk össze, öntsük fel egy kevés vízzel, annyival, hogy ellepje, de kétszer annyit, mint a tarhonyánk. Addig főzzük, pótoljuk a vizet, amíg a tarhonya meg nem puhult. Vele együtt a krumpli is elkészül, ha jó minőségűt vettünk. Savanyúsággal tálalhatjuk.

A szörnyülködést szabad mellőzni, minden falat ehető volt ebben a pörköltben. Akik jóféle falusi csibén, tyúkon, kakason nőttek fel, még emlékezhetnek rá, hogy a csirke fejét is belefőzték a levesbe, nagymama, nagypapa csemegéje volt az agyvelő. A vicces kérdésre - ki szeretne okosabb lenni? - nyilván egyik gyerek, unoka sem lendítette magasba a kezét.

A következő étel viszont bárkinek a kevence lehet, nincs benne semmi furcsaság, különlegesség, mégis nagyszerű étek. A pásztortarhonya készítési módjai is lehetnek többfélék, ha a legegyszerűbbet választjuk, nem csalódunk. Vegyünk hozzá fél kilónyi tarhonyát, 4-5 fej nagyobb krumplit, 3-4 fej vöröshagymát, egy pár száraz kolbászt, őrölt pirospaprikát, kevéske borsot és sót. Pucoljuk meg a hagymát, vágjuk apróra. A meghámozott krumplit kockázzuk fel, a kolbászt karikázzuk, vagy vágjuk fel ferdén, tetszés szerinti vastagságúra. A tarhonyát a felforrósított olajban kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, együtt dinszteljük a tarhonyával. Az egészet fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával, de vigyázzunk, nehogy odakapjon a paprikánk. Tegyük bele a burgonyát, a kolbászt, forgassuk össze, öntsük fel egy kevés vízzel, annyival, hogy ellepje, de kétszer annyit, mint a tarhonyánk. Addig főzzük, pótoljuk a vizet, amíg a tarhonya meg nem puhult. Vele együtt a krumpli is elkészül, ha jó minőségűt vettünk. Savanyúsággal tálalhatjuk.

A következő étel viszont bárkinek a kevence lehet, nincs benne semmi furcsaság, különlegesség, mégis nagyszerű étek. A pásztortarhonya készítési módjai is lehetnek többfélék, ha a legegyszerűbbet választjuk, nem csalódunk. Vegyünk hozzá fél kilónyi tarhonyát, 4-5 fej nagyobb krumplit, 3-4 fej vöröshagymát, egy pár száraz kolbászt, őrölt pirospaprikát, kevéske borsot és sót. Pucoljuk meg a hagymát, vágjuk apróra. A meghámozott krumplit kockázzuk fel, a kolbászt karikázzuk, vagy vágjuk fel ferdén, tetszés szerinti vastagságúra. A tarhonyát a felforrósított olajban kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, együtt dinszteljük a tarhonyával. Az egészet fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával, de vigyázzunk, nehogy odakapjon a paprikánk. Tegyük bele a burgonyát, a kolbászt, forgassuk össze, öntsük fel egy kevés vízzel, annyival, hogy ellepje, de kétszer annyit, mint a tarhonyánk. Addig főzzük, pótoljuk a vizet, amíg a tarhonya meg nem puhult. Vele együtt a krumpli is elkészül, ha jó minőségűt vettünk. Savanyúsággal tálalhatjuk.

A következő étel viszont bárkinek a kevence lehet, nincs benne semmi furcsaság, különlegesség, mégis nagyszerű étek. A pásztortarhonya készítési módjai is lehetnek többfélék, ha a legegyszerűbbet választjuk, nem csalódunk. Vegyünk hozzá fél kilónyi tarhonyát, 4-5 fej nagyobb krumplit, 3-4 fej vöröshagymát, egy pár száraz kolbászt, őrölt pirospaprikát, kevéske borsot és sót. Pucoljuk meg a hagymát, vágjuk apróra. A meghámozott krumplit kockázzuk fel, a kolbászt karikázzuk, vagy vágjuk fel ferdén, tetszés szerinti vastagságúra. A tarhonyát a felforrósított olajban kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, együtt dinszteljük a tarhonyával. Az egészet fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával, de vigyázzunk, nehogy odakapjon a paprikánk. Tegyük bele a burgonyát, a kolbászt, forgassuk össze, öntsük fel egy kevés vízzel, annyival, hogy ellepje, de kétszer annyit, mint a tarhonyánk. Addig főzzük, pótoljuk a vizet, amíg a tarhonya meg nem puhult. Vele együtt a krumpli is elkészül, ha jó minőségűt vettünk. Savanyúsággal tálalhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!