Hírek

2012.09.19. 15:30

Kihez tartozik a gyerek? A nagymama szeretne gyám lenni, az anya Svácjba vinné a kicsit

Székesfehérvár - Hónapok óta küzd unokájáért egy nagymama, aki szerint egyértelmű a helyzet: a gyermeket elhagyta az anyja. A jog azonban ennél sokkal bonyolultabb. Szerdán az édesanya is elmondta véleményét lapunknak.

Fejér Megyei Hírlap

Dominik 2011 márciusában született. A nagymamája állítása szerint az édesanyja  alig egy évvel később elhagyta a kisfiút és annak vér szerinti apját,  s visszament Svájcba, ahol a törvényes férje él. Azóta gyakorlatilag a mama vigyáz a kisfiúra, s mint mondja, szeretne gyámja lenni. A törvény szerint azonban nem ilyen egyszerű eldönteni, valóban elhagyta-e az anyja a gyermeket.

- Hiába mondtam a fiamnak, vigyázzon ezzel a lánnyal,  nem hallgatott rám. Összeköltöztek albérletbe, pedig már akkor is  pletykák keringtek róla arról, van egy férje Svájcban. 2011 márciusában  megszületett a közös gyermekük, akit az anyja alig egy évvel később elhagyott, visszament Svájcba - állítja Erdélyi Istvánné, a kisfiú nagymamája, aki szerint azóta az  anya többször is járt Magyarországon, májusban el is vitte magával a gyermeket. Ám nem Svájcba, hanem Várpalotára, majd Kecskemétre,  rokonokhoz, aztán ismerősökhöz. A nagymama szerint Dominik édesanyja maga sem tudja igazán, mit szeretne. Volt, amikor úgy jött haza, azonnal elviszi a gyereket, de  ebből végül nem lett semmi.

- Szeretnék Dominik gyámja lenni, hogy nyugodt élete legyen. Nehezen viselte az elmúlt időszakot,  hónapokig nem látta az anyját - teszi hozzá a mama, aki nem érti, miért tart ilyen sokáig a gyámhivatal  eljárása,  véleménye szerint tiszta sor, hogy a gyermekkel nem törődik az anyja.

- Az anyakönyvi kivonaton szereplő anya és apa jogosult arra, hogy a gyermeküket  elhelyezzék ideiglenes jelleggel. Az elhelyezésnek nem kell feltétlenül rokonoknál történnie, lehet ez barátnál, ismerősnél is. Ettől  a gyermeket még nem hagyták el a szülei - fogalmazott kérdésünkre  Bachné Faják Valéria, a fehérvári gyámhivatal vezetője, aki kiemelte, hiába állítja azt valaki,  ő a vér szerinti apa,  amíg a gyermek anyakönyvi kivonatában más szerepel apaként, jogilag őt kell apának  tekinteni.

-  Amikor a gyermeknek rendezett a családi jogállása, tehát apa és anya is be van jegyezve az anyakönyvbe, de ezt valamelyik fél vitatja, a legegyszerűbb eset az, ha  minden érintett fél ugyanazt állítja: ilyenkor a bejegyzett férfi apaságát a bíróság megdönti, és a másik férfi apai elismerő nyilatkozatot tehet. Ám ha az anyakönyvi kivonatba bejegyzett  apa nem hajlandó lemondani a gyermekről, jóval hosszabb ideig tart az eljárás, hiszen minden körülményt meg kell vizsgálni. Különösen hosszú a folyamat, ha például az apa külföldi állampolgár, ilyenkor a külföldi hatósággal is fel kell venni a kapcsolatot, s meg kell hallgatni az illetőt.

-  Minden állampolgárnak kötelessége jelenteni a gyámhivatalnál, ha tudomása van arról,  hogy egy kiskorút elhagytak a szülei. Ilyenkor  első körben megvizsgáljuk, milyen körülmények között van a  gyermek. Kap-e enni, törődnek-e vele azok, akiknél van, egyszóval azt vizsgáljuk, jó helyen van-e? Ha a körülményeit nem találjuk ott megfelelőnek,  a megyei gyermekvédelmi központ segítségével a gyermeket vagy otthonban vagy nevelőszülőknél helyezzük el a vizsgálat lefolytatásáig. Ha azonban jó körülményeket találunk, s az illetők vagy az illető vállalná a gyámságot, a kiskorú egészen a vizsgálat végéig náluk maradhat  - fogalmazott a gyámhivatal vezetője.

Szerettük volna megismerni az anya álláspontját is, hiszen lehet, hogy  másképp látja az elmúlt hónapokat. A hölgyet szerdán sikerült telefonon utólérnünk.

Szó sincs arról, hogy elhagyta volna a gyermekét állítja lapunk írására reagálva Wagnieres Ivett, aki szerint a valóság az, hogy nem engedik közel Dominikhoz. Ez az ügy pedig már a bíróságon van, reméli, minél előbb viheti Svájcba a kisfiút.

 - Idén januárban jöttem vissza Svájcba, mert a gyermek apja akkor már nem dolgozott, így valakinek azt is kellett. Az albérlethez szükséges pénzt viszont rendesen küldtem, annak ellenére, hogy mi már nem voltunk együtt. Április hónapig a nevemre érkező GYES-t  is átutaltam nekik, de miután bementek az államkincstárhoz, ahol elintézték, hogy ne kapjam, így májustól ezt már nem  tudtam megküldeni -  reagált Wagnieres Ivett, a 18 hónapos Dominik édesanyja, aki határozottan kijelentette, szó nincs róla, hogy elhagyta volna a gyermekét. Magához akarja venni Svájcban, abban a reményben, hogy az itteninél jobb életet tud neki biztosítani. Mint mondta,  ugyanezt szeretné az anyakönyvben apaként szereplő svájci férje is, aki nem kíván lemondani a gyerekről.
A nagymama felvetésére, miszerint az anya nem magához, Svájcba, hanem ismerősökhöz vitte a gyermeket, elmondta, május 9-én valóban hivatásos nevelőszülőkhöz vitte a gyermeket, ahol nagyon jó helye volt a kicsinek, ám az apa és a nagymama nyomására végül megintcsak visszakerült a kisfiú a mamához.

 - Otthon voltam most két hétig, megkértem őket, hozzák át Dominikot az unokanővéremhez, hogy láthassam. Egy SMS-t kaptam, miszerint mostantól kezdve ők döntik el, hová megy a gyermek, s én csak felügyelet mellett láthatom. Holott én vagyok a gyermek anyja! -  fakadt ki Ivett, aki kérdésünkre, miszerint miért nem hívott akkor rendőrt, hogy mégiscsak elvigye a gyereket, annyit mondott, nem szeretné az életét kockáztatni, ugyanis több fenyegetést kapott.

-  Az egykori közös albérletünk miatt még sok tartozásom van, ám jelenleg nem tudok dolgozni, száz százalékosan le vagyok százalékolva. Egyébként már a bíróságra vittem az ügyet, miszerint nem engednek a  gyermek közelébe. Kíváncsian várom a döntést, remélem, minél hamarabb  magamhoz tudom venni a kisfiút  - tette hozzá Ivett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!