Hírek

2013.01.07. 10:22

Kezdődik a Fő utca felújításának befejező szakasza

Székesfehérvár - Ma délelőtt bejárást tartottak a Fő utcán az önkormányzat, a generálkivitelező és a múzeum szakemberei, megtörtént a munkaterület átadása.

Házi Péter

 

Ezt követően várhatóan már a jövő héten a munkagépek veszik át a főszerepet a belvárosban: a csapadékvíz-csatorna felújításával megkezdődik a Fő utca felújításának befejező szakasza, amelynek során többezer négyzetméteren új gránitburkolatot tesznek le, kiépítenek két interaktív szökőkutat, és mintegy hetven lámpa segíti majd az épületek díszvilágítását. A munkával június 30-áig kell végeznie a Vemévszer Kft-nek.

Sokan és hosszú ideje várták már, mikor kezdődik meg a Fő utca felújításának valóban látványos, befejező szakasza. Nos, a közművek tavalyi cseréjét követően hétfőn Cser-Palkovics András jelképesen is átadta a munkaterületet Boross Ottónak, a munkát közbeszerzésen megnyerő Vemévszer Kft. műszaki igazgatójának. A területet tegnap az illetékes szakemberek, régészek, mérnökök, sőt a rendőrség megbízottja is bejárta, s mint a város polgármestere elmondta, a jövő héten már a munkagépek veszik át az uralmat a Fő utcán. Égi Tamás alpolgármester, a belváros önkormányzati képviselője hangsúlyozta, külön kérték a generálkivitelezőt, hogy az biztosítsa a boltokhoz, üzletekhez, lakóházakhoz való bejutás lehetőségét, hogy a legkésőbb június 30-ig tartó felújítás  a körülményekhez képest a legkisebb kellemetlenséggel járjon az érintettek számára.

A belváros rehabilitációjáról szóló projekt első ütemében a Hiemer-házat fejezték be, most pedig a második ütem, a Fő utca teljes felújítása valósul meg. A közel fél éven át tartó munka során  nyolcezer négyzetméternyi új gránitburkolatot raknak le. mint Barabás Emőke városfejlesztési igazgató ezzel kapcsolatos kérdésünkre elmondta, három különböző árnyalatú, a Városház térről ismert kockakőnél nagyobb gránitlapok kerülnek le a Fő utca teljes hosszában, s megszűnik a jelenleg szintben kiemelt járda is az utca két oldalán. Az első munkafázis a háromszáz méteres csapadékvízcsatorna átépítése jelenti, ezt követően, több ütemre bontva kerül helyére a díszburkolat, amelyben  több mint ezere méteres hosszban  a ledes inda motívum kígyózik majd végig. A színház és a Magyar Király Hotel közötti részen, valamint a Varkocs szobor előtt interaktív, földbe süllyesztett szökőkutakat építenek ki. Ez biztosan kedvelt lesz a gyerekek körében, hiszen a vízsugarak leállnak, ha valaki közel lép, s így bejárhatóak lesznek a szökőkutak. Ezen kívül  félszáz növénykazetta  és újonnan telepített fák is színesítik majd az utcát. A belvárosi épületek díszvilágítását hetven új lámpa adja majd, ezek egy részét a burkolatba süllyesztik, másik részük pedig vagy kandeláberekről vagy a szemközti ház tetejéről világítja meg az épületeket. Az átadás határideje ez év június 30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!