Hírek

2013.02.08. 10:03

Elektronikus ajtóék, nyitásérzékelők, pánikriasztók kerülnek az idősekhez

Székesfehérvár - Áldozattá bármelyikőnk válhat, ám előzetes óvintézkedésekkel csökkenteni lehet ennek valószínűségét. A megelőzésről tartottak munkaértekezletet a Civil Központban.

Házi Péter

- Az igazságügyi szolgálat sajnos már csak akkor találkozik a sértettekkel,  miután ők valamilyen bűncselekmény áldozatává váltak. Az országban egyedülálló modellprojekt célja az, hogy az áldozattá válás szempontjából leginkább veszélyeztetett csoportokat, a gyermekeket és az időseket még a történések előtt elérjük  - mondta lapunknak Szabó Alíz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának vezetője a munkaértekezlet előtt, amelyre a rendőrség, a szakszolgálat munkatársain kívül a pedagógusokat és a munkában részt vevő Echo Inovációs Műhely szakértőit is meghívták.Az áldozatsegítés egyébként 2006 óta feladata az igazságügyi szolgálatnak, ám ennek ellenére sokan még mindig nincsenek tisztában jogaikkal. Ha a bűncselekmény után öt napon belül felkeresik az igazságügyi szolgálatot, akkor ügyfelekké válhatnak. Bizonyos esetekben pénzügyi segítséget is kaphatnak, ám maga a pszichés trauma gyakran sokkal nehezebben feldolgozható. Ezért -  mint Mahler Balázs projektvezető mondta -  mentálhigiénés, pszichológiai tanácsadásra is lehetőség van a projekt keretében. A civil és állami összefogás célja ezeknek a plusz szolgáltatásoknak a biztosítása.

A megyei rendőrfőkapitányság is részt vesz az együttműködésben: rendhagyó osztályfőnöki órákat szerveznek  és nyugdíjas klubokba is ellátogatnak. Húsz kistelepülésen pedig újraindítják a SZEM-mozgalmat (szomszédok egymásért). Mint Neubauer Tamástól, a rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetőjétől megtudtuk, a szubjektív biztonságérzet növelése érdekében. Így ajtóriasztókat, nyitásérzékelőket, elektronikus ajtóéket, pánikriasztógombokat, SOS-mobiltelefont szereznek be. Minden résztvevő településen létrehoznak egy önkéntes csoportot, amely feltérképezi, kik azok a személyek, akiknek leginkább szüksége van ilyen, biztonságérzetet növelő eszközökre. Várhatóan tavasszal kerülhetnek ki az eszközök a településekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!