Hírek

2013.03.20. 15:30

Csapást mért a tejesekre az ítéletidő

Hatalmas veszteséget szenvedetek el a tejtermelők és –feldolgozók – köztük a fehérvári központú Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Zrt. – , a többnapos áramszünet és az országot megbénító havazás miatt. A károkat még csak most számolják össze, de elképzelhető, hogy sok olyan tehenet ki kell majd „selejtezni”, amelyiket nem tudtak megfejni, ezért beteg lett. Több mint 100 ezer liter tejet ki kellett önteni.

Klecska Ernő

Jelentős, akár több tíz millió forintos kárt okozott az időjárás, illetve az, hogy Székesfehérvár el volt vágva a közlekedéstől − mondta el érdeklődésünkre Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Zrt. ügyvezető igazgatója. A fehérvári feldolgozóhoz naponta átlag 600 ezer liter tejet szállítanak be, csütörtöktől szombatig azonban ennek alig a fele került csak be. Főleg a hó miatt megbénult dunántúli és kelet-magyarországi területeken voltak gondok.A Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyei beszállítóktól a cég autói nem tudták begyűjteni a szerződésekben vállalt mennyiséget. Az észak-magyarországi beszállítóiknál az elektromos áram hiánya okozott – és okoz is még – gondokat. Ahol nem tudtak megfelelő áramfejlesztőket beállítani, nem tudták megfejni a teheneket. Volt, ahol öt fejés is elmaradt, ezért könnyen előfordulhat, hogy az állatok tőgygyulladást kapnak. Az ilyenkor szükséges gyógyszeres kezelés roppant drága, de a mennyiségi mellett minőségi problémák is felmerülhetnek; végső soron az is előfordulhat, hogy ki kell selejtezni az állomány egy részét – mondta a szakember.

Az időjárás és az útzár a működésben is gondokat okozott. Volt olyan nap, amikor egyáltalán nem volt beszállítás, ráadásul egy műszaki hiba orvoslásához szükséges alkatrész sem érkezett meg a zárlat miatt. Hétvégén a feldolgozás is szünetelt, a dolgozók nem jutottak haza, illetve a váltás nem jutott be Fehérvárra. Az ország déli régióiban, ahol nem volt olyan áldatlan állapot, a begyűjtött tej egy részét másik társaságok üzemeibe be tudták szállítani, de még így is több 100 ezer liter tejet kellett kellet kiönteniük a termelőknek, a felmérések még folyamatban vannak – tudtuk meg. Mivel a cég nem tudta a vasárnapi, hétfői kiszállításra tervezett mennyiségeket legyártani egyes termékekből, elképzelhető, hogy komoly kötbérterhekkel szembesülnek – mondta az ügyvezető. Most a húsvét miatt olyan időszakban vagyunk, amikor felpörögnek a rendelések, a készleteink jelentősen megsínylették ez a négy napot, több vevő igényét se tudták – főleg friss tejből – kielégíteni – közölte Mélykuti Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!