Hírek

2013.05.30. 14:44

"A legjobb valóságshow!"

Fejér megye - A legjobb és főleg politikamentes valóságshown-nak minősítették a Facebook-on a hírt megosztók Magyarország első kócsagkameráját, amelyet a Pro Vértes Közalapítvány telepített.

Kocsis Noémi

Az éles és közvetlen képet adó webkamera egy nagy kócsagmama, párja és három fiókája életébe, mindennapjaiba enged bepillantást, méghozzá kézzelfogható közelségből. Léleküdítő látvány figyelni a nemrég kikelt  fiókák esetlenségét - miközben látszólag teljesen elrejti őket a növényzet. A térségi központként Csákváron, a Geszner-házban működő Pro Vértes Közalapítvány illetékese ugyan nem szeretné elárulni, hol működik az itthon egyelőre egyedüli nagymadár-megfigyelő készülék (a Közép-magyarországi régióban), mert tartanak a drága berendezés eltulajdonításától, mondta el Schmidt Hajnalka, a szervezet kommunikációs vezetője.

Az ország közepe táján elhelyezkedő természetvédelmi területen él ez a madár, egyelőre ő az első kócsag, "akit" élőben leshetünk (Fotó: Pro Vértes Közalapítvány)

A karcsú, hófehér madarat  a hazai természetvédelem címerállatát  a 19. században kíméletlenül üldözték, mert a nászidőszakban növesztett hosszú, fátyolos dísztollai sokat értek a piacon, a velük való kereskedelem egész Európában hatalmas üzlet volt - például a díszmagyarnak is elengedhetetlen kelléke volt a kócsagtoll. Ma már természetesen nem vadászható, az egész kontinensen védett, hazánkban fokozottan védett madárfaj, eszmei értéke 100 ezer forint. Fejér megyében 150-200 pár nagykócsag él  6-8 telepen, általában a vörös gémekkel együtt. Nyár végétől a tél beálltáig szabad szemmel is jól megfigyelhetőek, ahogy a mezőgazdasági földeken a mezei pocokra vadásznak, sokszor órákig egy helyben állva.

A webkamera képe itt látható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!