Hírek

2013.05.10. 06:09

Közgyűlés Fehérváron: átadták a Székesfehérvár Sportjáért díjat

Székesfehérvár - Pénteken reggel elkezdődött a városi közgyűlés.

Házi Péter

9.30

Vége a közgyűlésnek, a zárt ülésen hozott döntésekről hamarosan beszámolunk.

8 óra 30

A bejelentéseknél a pláza előtti terület közbiztonsága került ismét szóba, miután Mező Balázs a napokban arról tartott sajtótájékoztatót, hogy az ígéretek ellenére nem történt semmi, nem nőtt a közterület-felügyelők száma. A hivatal részéről mindezt Nagypál Róbert cáfolta meg, mint mondta, a közterület-felügyelők folyamatosan jelen voltak, folyamatosan kapcsolatban vannak a térfigyelő központtal.

Több helyszíni bírságolás volt engedély nélküli árusítás miatt, folyamatos a rendőri jelenlét, számos esetben intézkedtek. Úgy látja, a lakossági visszajelzések pozitívak, köszönetüket fejezték ki többen, hogy a közbiztonság érzetét javítják. A hajléktalanok, kéregetők száma is csökkent. Mező Balázs szerint a lakosságtól hozzájuk is érkeztek információk, továbbra is ott vannak azok az egyének, akik kétes eredetű árukat árulnak. Meglátása szerint jó lenne, ha kocsija is lenne a közterület-felügyelőknek, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is vonják be az ellenőrzésekbe. A helyszíni bírság behajtása igen kétséges, mert ezt nem lehet adók módjára behajtani, és elzárásra, sem közérdekű munkára nem változtatható át. Ez irányban az országgyűlési képviselő kérte, kezdeményezzék a törvénymódosítást.

Cser-Palkovics András szerint az alkotmánybíróságnál érdemes ezt kezdeményezni, ahol a döntés született. Másrészt a polgármester szerint Mező nyitott kapukat dönget: az adóhivataltól  kaptak megkeresést, hogy intézkedéssorozatot indítottak el ezen a területen. Azon dolgoznak, hogy hosszabb időn át is folyamatos legyen a jelenlét. Arra kérte a jobbikos képviselőt, ne mondja azt, hogy nem történt semmi, amikor ő is tudja, hogy sok minden történt.

A közgyűlés most zárt üléssel folytatódik.

8 óra 20

A közgyűlés egyik legfontosabb napirendje kezdődött most: a városi útfejlesztéseket jelentő Saára Gyula program. Mező Balázs (Jobbik) szerint a Rákóczi és a Gáz utca kereszteződése nem alkalmas körforgalom kiépítésére, már csak a sok arra járó kisgyermek miatt sem.

Szigli István szerint szerencsés lenne, ha az anyagba bekerülne a város egyik legrosszabb útjának, a Ligetsornak a felújítása is, hiszen a volt Vidámparkban létrejövő Koronás Park sok embert vonz majd, akár a város határain kívülről is!

Brájer Éva alpolgármester, maroshegyi képviselő az idősek otthona és az óvoda közti szakasz bekötő útjainak felújítását is kérte. Szerinte a körforgalom sokkal inkább szolgálja a gyermekek biztonságos áthaladását a Gáz utcában, mint a jelenlegi megoldás.

A polgármester szerint amikor a Koronás Park fejlesztése a megfelelő szakaszba jut, akkor kell a szomszédos út fejlesztéséről külön dönteni.

A mintegy 635 milliós útfejlesztési programot végül 20 igennel, egyhangúan elfogadta a közgyűlés.

 

 

 

A Depónia idei üzleti tervét levették a napirendről, ezt majd egy következő közgyűlésen tárgyalják.

Márton Roland kérdezte: az előző közgyűlésen döntöttek a telekadó elvi kivezetéséről, de mi a helyzet a részletekkel? Sok kerttulajdonos várja, eltörli-e a város visszamenőleg is a telekadót. A polgármesteri válasz szerint a május 24-ei közgyűlésen lesz erről részletesen szó.

Mező Balázs a Zombori utcai sportpálya kézilabda utánpótlási létesítmény fejlesztésével, leendő megépítésével kapcsolatban azt vetette fel, miért kívánja eladni a területet az önkormányzat, amikor korábban csak bérlésről volt szó? Mészáros Attila sporttanácsnok szerint ez a létesítmény a környékbeli óvodáknak, iskoláknak nyújt majd segítséget például a mindennapos testnevelés megvalósításában.

8 óra 5

Pauker Kálmán kapta idén a Székesfehérvár Sportjáért díjat. A városban jól ismert sportszemélyiséget Cser-Palkovics András polgármester méltatta: Pauker Kálmán Húsz éve vezeti a székesfehérvári labdarúgó szövetséget, a fehérvári az egyik legnagyobb amatőr focibajnokság. A magyar labdarúgásért díj arany fokozatát is megkapta. Az átadást követően Pauker Kálmán annyit mondott, ígéri, visszavonulása után is mindent meg fog tenni Székesfehérvár sportjáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!