Hírek

2013.05.16. 10:03

Tópartis diákok képviselték hazánkat Brüsszelben

A székesfehérvári Tóparti gimnázium három diákja képviselte Brüsszelben hazánkat azon a konferencián, ahol az EU 27 tagállamát képviselő 81 fiatal ajánlásokat fogalmazott meg.

B. Kiss László

Az Európai Unió munkavállalóit, munkaadóit és civil szervezeteit képviselő Európai Gazdasági és Szociális Tanács (EESC) negyedik éve szervez az unió fiataljai számára Brüsszelben konferenciát. A tanácskozáson minden tagállamot  egy-egy középiskola képvisel; az idén Magyarország esetében - pályázatuk alapján -  a fehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolára esett a választás - tudtuk meg az intézmény tanárától, Radnai Bélától,  aki a konferenciára utazó három diákot, Varga Zsuzsát, Cseh Dorinát és Schlett Bálintot fölkészítette, illetve elkísérte.

A helyszínen készült fotón balról  Cseh Dorina, Radnai Béla,  Varga Zsuzsa, Schlett Bálint, valamint Joó Kinga, az EESC tagja látható (Fotó:  Tóparti gimnázium)

Az angol nyelven zajló plenáris ülésen a 27 tagállam összesen 81 diákja  vett részt, akiknek az volt a feladatuk hogy a tizenöt előterjesztés közül kiválasszák azt a hármat, amelyek -  mint arra Henri Malosse, az EESC elnöke ígéretet tett  -  prioritást, kitüntetett figyelmet élveznek a jövőben. A legtöbb szavatot a résztvevő diákotól  a környezetvédelem ügye, a szegény gyerekek oktatásának támogatása, illetve a fiatalok első vállalkozásának segítése kapta - mondta el a tópartis hármak egyike, Cseh Dorina.

A diákok számára a brüsszeli a tartózkodás -  a nyelvgyakorláson túl - alkalmat nyújtott arra is, hogy bepillanhassanak az Unió intézményrendszerének működésébe, olyan politikusokkal és szakértőkkel találkoztak, akik napi szinten vesznek részt a több száz millió embert érintő javaslatok előkészítésében, a  döntéshozatalban. Lehetőség nyílt továbbá arra is, hogy a kontinens különböző pontjairól érkező fiatalok  félretéve, meghaladva bizonyos előíteleket, hamis sztereotípiákat  megismerjék  egymást, összebarátkozzanak - folytatta Radnai tanár úr.

"Álmodni sem mertem volna korábban arról, hogy mindössze 18 évesen én képviselhetem Brüsszelben Magyarországot. Az utazás, a konferencia segített megérteni, hogy az Európai Unió nem egy elvont fogalom; az EU mi  magunk is vagyunk, s rajtunk is áll, hogy milyenné lesz" -   fogalmazott Cseh Dorina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!