Hírek

2013.06.25. 14:40

A vegyivédelmis katonák még mindig a Duna mellett vannak

Dunabogdány, Székesfehérvár - Még vasárnap mért szennyezettséget a Duna mellett a honvédség havária laborja, ezért kedden a helyszínre érkeztek a székesfehérvári vegyivédelmis katonák.

Tihanyi Tamás

- Kilenc katonával második napja dolgozunk a településen - mondta el lapunknak kedden Moldován Péter százados, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóaljának mentésvezető századparancsnoka. - Kifolyt a szennyvíz Dunabogdányban az útra, és annak szilárd üledékét kell eltakarítanunk.  Mi olyan, nagynyomású  berendezéssel rendelkezünk, hogy a feladatot várhatóan kedden estig végre tudjuk hajtani.

A vegyivédelmi zászlóalj kijelölt erői az árvízi védekezés idején   a Duna felső szakaszán, Táton a védekezésben résztvevők fürdetését végezték, homokzsákot töltöttek és pakoltak a komáromi vasútállomáson, mások a pilismaróti  gátakon dolgoztak. A Duna alsó szakaszán  Kalocsán és Decs térségében átlagosan napi ötszáz  önkéntes fürdetését hajtották végre.

Ezen a héten a zászlóalj 45 katonája a szlovákiai Zemianske Kostolany-ban  a Sáraranymező 2013  elnevezésű kiképzésben vesz részt,  ahol   mérgező harcanyag felhasználásával gyakorolják a vegyi felderítés és mentesítés fogásait. A zászlóalj ez év január elseje óta végzi a Vízforrás 2013  elnevezésű feladatot, amelyben minden nap több településen is friss ivóvizet biztosít -  tájékoztatott kedden Kocsis Balázs százados,  kommunikációs tiszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!