Hírek

2013.06.17. 16:41

Árvíz után Ercsiben: pakolják, ürítik a zsákokat, a víz apad

Ercsi - Az árvíz után normalizálódik a helyzet a városban. A homokzsákok jórészt már eltűntek, a takarítással is végeznek, így a Duna-part hamarosan békebeli képet mutat az arra járóknak.

Tribolt Lajos

A múlt hétfőn még vízben állt Ercsiben a Köztársaság tér nagy része. Négy nappal később a víz már a medrébe húzódott vissza. Koltai Gábor, a martonvásári járási hivatal vezetője és a katasztrófavédelmi helyettese, Csehó Tamás mutatják, hogy a tetőzéshez képest addigra már két métert is csökkent a vízszint. Még magas, de már a saját medrében hömpölyög a folyó.

Nem csak a víz tűnt el a térről, hanem az ingatlanokat védő homokzsákok többsége is. Közfoglalkoztatottak, önkéntesek és a helyi vállalkozások segítettek be a munkába.

Csehó Tamás  katasztrófavédelmi szakember és Koltai Gábor járási hivatalvezető a Duna-parti játszótér  homokcseréjénél (Fotók: Pati-Nagy Bence)

A Rába patak mellett korábban megépített civil ingatlanokat védő homokzsák gátakat szintén bontják.  Egerszegi Andrea, a martonvásári katasztrófavédelemtől irányítja a munkát, ám ő maga is pakolja, üríti a zsákokat. A csapatban vannak önkéntesek, de 12 fő a helyi autóalkatrész gyártással foglalkozó Musashi Kft.-től érkezett. Mint mondják, az előző nap a felső vezetésük dolgozott a helyreállításon. A napon dolgozóknak jól jön a  hideg ásványvíz.

Egerszegi Andrea katasztrófavédelmis és a gépalkatrész gyártó önkéntesek

Száz méterrel arrébb a városi  közfoglalkoztatottak a korábban elöntött játszótér homokját cserélik. Ez ugyanis előírás, nem lehet megkockáztatni a gyermekek fertőzését. Az itt dolgozók is kapnak ásványvizet és szendvicset.

A homokot egyelőre depóban tárolják. Szabó Tamás polgármester az önkormányzat nevében bejelentette igényüket a homokra és a nem szeméttelepre kerülő zsákokra. Mint mondja, a homok jól jön majd a Sina-telepnél hamarosan induló csatornázásnál a vezetékek ágyazásakor, de a városi felújításoknál is. A  zsákok pedig jó szolgálatot tesznek a város utcáiról történő szemét összeszedésekor. Arra ugyanis rendszeresen szükség van.

A  magas partról elnézve békés képet mutat a folyó, így, hogy a saját medrében folyik. Igaz, az jól látszik, még mindig víz alatt vannak olyan területek, amelyek máskor szárazak és a parthoz tartoznak. A víz apadása azonban meglehetősen gyors.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!