Hírek

2013.06.18. 15:16

Harminc éve történt a tragédia

Pusztavám - A hétvégén lesz harminc éve, hogy a Márkus-hegyi bányában sújtólégrobbanás történt, amelynek 33 magyar és négy lengyel bányász esett áldozatul.

B. Kiss László


Lisztmayer János, a szemtanú (Fotó: Nédó Géza)

Nédó Géza, a Pusztavámi Krónika főszerkesztője az évforduló alkalmával felkereste az egyik szemtanút, Lisztmayer Jánost, aki szállításvezető és bányavezető volt akkor. Ő mesélt az újságírónak a történtekről. Elbeszéléséből kiderül: azon az éjjelen hatalmas vihar tombolt, az áramszolgáltatás is szünetelt. Lisztmayer Jánost kérték meg a szerencsétlenség bekövetkezte után, hogy szálljon le, és minél több információt gyűjtsön a hatósági vizsgálathoz. Amikor leért, két bajtársának a holttestét látta meg, akikre a robbanás rádöntötte a légajtót... Nagy volt a riadalom, még helikopter is szállította a súlyos sérülteket. Az éjszakai műszakosok is ott maradtak, hogy segítsenek a mentésnél. Senki nem volt, aki ne segített volna. Pedig  a  család őket is aggódva várta haza -  mesélte Nédó Gézának a szemtanú.

Pusztavámon június 21-én, 13 órakor a szomorú évforduló alkalmával koszorúzást tartanak - erről pedig a kincsesbányai Tóth Bence  értesítette lapunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!