Hírek

2013.06.23. 11:43

Lovasok és talpasok diadala

Szabadbattyán - Bepillanthattunk nagyszüleink, szüleink mindennapjaiba, megismerkedhettünk a népi élet dolgaival. A szombati lovasnap jóval többről szólt, mint csupán a szórakoztatás.

V. Varga József

Valaki fát farigcsál bicskával, én asszonyt karikás ostorral! - kérkedett imígyen csikós uram, a pákozdi Balázs Attila. Ki lészen az bátor hajadon? - firtatta, majd az első sorból középre penderítette Bognár Henit. Jer közelébb, galambom! - hívta egyre, és először a bájos leányzó bokájára kanyarította óvatosan az ostor szárát, azután a derekára és végül a nyaka köré, különös nyakláncként. Aztán magához húzta a fehércselédet, és a produkció zárásaként cuppanós csókot nyomott az orcájára.

 


Nagy sikerrel zajlott szombaton a harmadik szabadbattyáni népi fogathajtó, lovas és talpas (gyalogos) verseny és bemutató a Lajostelepi út melletti réten - a kánikula ellenére is legalább ötven lovas és több száz néző érkezett a sajátos múltidéző attrakcióra. A családi, lovas napot az önkormányzat és a Szittya lovas egyesület rendezte.

Mátrai Csaba polgármester amolyan lóti-futinak, hopmesternek mondta magát, kivette a munkából a maga részét Fister János, az egyesület elnöke, valamint Pintér József, a lovas közösség megbecsült személye.

 

Jer közelébb, galambom! - csikós uram, Balázs Attila karikása ostorral hívta magához a bátor leányzót, Bognár Henit (Fotó: V. Varga József)

 

Az egész napos programban népi fogathajtó (gumikerekes) és lovas ügyességi verseny, „rókavadászat” (ne add a kendőt!) és vágta, borfuttatás, hordókerülő körverseny és lovas-talpas harcászat (kard, lándzsa és dobócsillag) várta a merész próbázókat. Látványos produkcióval, kardpárbajjal örvendeztette meg a sokaságot a csőszi hagyományőrző haditorna egyesület.


A gyerekek az íjászkodás fortélyaival ismerkedtek, a nők sodrófát hajítottak, szólt a citeramuzsika, nagy ováció kísérte a csóri Palkovics Dávid póni négyesfogathajtó bemutatóját. A lovas egyesület jurtát állított, a színes programban lovagoltatás és kocsikázás is szerepelt, nagy keletje volt a babgulyásnak és a birkapörköltnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!