Hírek

2013.07.11. 17:57

Aba lehetőségeket remél a városi rangtól

Aba városi rangot kap július 15-ével. A település vezetői régen törekednek erre, egy társadalmi megállapodás is köttetett.

Tribolt Lajos

- Véletlenül hallottam meg, hogy város lettünk. Meg is lepett. Most ebben nekünk mi a jó? – mondta az első hölgy, akit Abán megkérdeztem.

A kérdését továbbítottam Kossa Lajos polgármesternek.

– Azt remélem, hogy a 2014-20-as uniós ciklusban mint város, jobb lehetőségekkel indulunk fejlesztési támogatások igényléséért. Remélem, hogy felgyorsulhatnak azok a folyamatok, amelyek eddig is nagy szerepet játszottak településünkön.

A polgármester beszélt arról, hogy már nagyközségként is felvállalták azokat a szerepeket, amelyek igazából egy város dolgai. Olyan intézményrendszert alakítottak ki, amely alkalmas a kistérségi szerep ellátására. A várossá válás megszilárdítja ezen intézmények helyzetét.

A Szent István Király szobor, háttérben az idei Mátyás évforduló zászlajával és az éppen felújítás alatt álló általános iskolával (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Aba egyébként tudatosan készült a várossá nyilvánításra. Még 2001. augusztus 18-án, a Szent István Király szobor avatásakor hangzott el, hogy intelligens várossá szeretne válni. Olyanná, amely a hagyományokra épül. S nem csak építészetre figyel, hanem a légkörre is. A testület 2002-ben hagyta jóvá a stratégiát, amely egy évtizedre szólt. Ez volt az alapja a tizenegy éves munkának.

Az újabb fontos dátum 2005. március 14-e, amikor megszületett az abai társadalmi szerződés. Ez azt szolgálta, hogy megvalósítsák a stratégiában foglalt célokat.

Az önkormányzat először 2011-ben pályázott, majd a következő évben újra, ám abban a két esztendőben a közigazgatás átszervezésére hivatkozva a kormányzat nem döntött ilyen ügyben. Most viszont igen, s Kossa Lajos szerint ez komoly visszaigazolás a faluközösségnek, és egyben nagy elismerés is.

Annak idején a társadalmi szerződésben leírták: Legyen Aba Magyarország egyik legszeretetreméltóbb és polgáraihoz leginkább jóságos, a hagyományokra építő, a kultúrát tovább vivő, az EU figyelmére is méltó, intelligens és bölcs város. A várossá válás most teljesül, a tíz évre kötött társadalmi szerződés lejárt. Kossa Lajos polgármester szerint már dolgoznak az újabb szerződés szövegén.

Megkérdeztük, mikor lehet az avatási ünnepség. Döntés még nincs, de a polgármester szerint kevés arra érdemesebb időpont jöhet szóba, mint a szeptember 6-8-i Aba Napok. Most a Mátyás király emlékév váltja valóra a Szent István Király szobor avatásakor elhangzottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!