Hírek

2013.09.10. 16:07

Költségmegosztó, újratöltve

Csak a 2013-14-es fűtési szezonra vonatkozzon az új rend szerint elszámolás – erről kíván tárgyalni a Széphővel a Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete.

Házi Péter

A Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Egyesületének elnöke, Tögl Lászlóné szerint a lakóházak többsége továbbra sem tudja elfogadni, hogy a Széphő Zrt. utólag, a már magunk mögött hagyott fűtésszezonnal kapcsolatban új szerződés aláírására próbálja rábírni a társasházakat. Az ügyben az önkormányzatot is megkeresték egy hónapja, de a mai napig nem érkezett válasz, várhatnak-e segítséget.

Az ügyben most Csapó Csilla jogi segítségét kérték. Az egyesületnél megtartott találkozón, amelyen több lakóház közös képviselője is részt vett, a meghívott jogász ismertette véleményét, eszerint ha a Széphő a fűtésdíjak költségmegosztók adatai alapján történő újraosztásánál a beérkező pótbefizetéseket követően bizonyos ideig visszatartja a spóroló lakóknak járó összegeket, ezt csak kamat megfizetése mellett teheti.

Csapó Csilla szerint abban nem lehet vita, hogy a házaknak az érvényes kormányrendelet szerinti felosztási szorzókat kell alkalmazniuk. Mint mondta, a megegyezés a cél.

 



Csapó Csilla (balra) szerint újra tárgyalni kell a Széphővel, szerinte a visszajáró összegek késleltetett visszafizetése csak kamat fizetésével hajtható végre. A cél az lenne, hogy a 2012-13-as fűtészezonra ne, csak a most kezdődőre alkalmazzák az új előírásokat (Fotó: Házi Péter)



A találkozón több közös képviselő is felvetette, azt szeretnék elérni, hogy a Széphő a 2012-13-as fűtési szezon költségeinek újraosztásánál még ne követelje meg az új szerződést, viszont a következő szezonban már minden házra legyen ez érvényes. Valós pénzmozgásra sincs szükség, az, akinek visszajár valamekkora összeg, a következő évi fűtésszámlában azt érvényesíthetné, azaz a visszajáró összeg mértékével kevesebbet kellene fizetnie. A közös képviselők szerint mindez megnyugtatná a lakók kedélyeit. A Széphővel tehát erről szeretnének tárgyalni.

Mint elhangzott, sok lakó úgy gondolja, hogy éppen a közös képviselők a „kerékkötői” annak, hogy nem jutnak hozzá a fűtésen megspórolt pénzükhöz, pedig a képviselők pusztán azt teszik, hogy nem írnak alá olyan szerződést, ami a lakóháznak előnytelen lenne. 

Az egyik hozzászólás szerint ott, ahol már alkalmazzák az új rendelet szerinti korrekciós szorzókat, nincsenek 150 ezer forintos különbségek a lakások éves fűtésdíjai között, legfeljebb 20-30 ezer forintos eltérések vannak. Az egyik képviselő megjegyezte, hiába mondta el nem egyszer a lakóknak, hogy ha feljebb tekerik a termosztátot, akkor ugyanannyi hő megy be az épületbe, csak éppen egyenletesebben oszlik el, továbbra is sokan sportot űznek abból, hogy nullára tekerve fagyoskodnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!