Hírek

2013.11.15. 10:53

A helyi termékeket együtt, egymásnak is kínálják

Napjainkban egyre többen választják az egészséges életmódot, s próbálnak tudatosan vásárolni, megnézni, mit is tesznek a családi asztalra. Kenyeres Krisztina, a kétgyermekes édesanya is épp erre törekszik, s szinte mindent meg is talál Pázmándon, amire csak szükségük van.

Miskei Anita

Nemrégiben végre hazánkban is elindult egy törekvés, mely azt célozza, hogy a helyi, a hazai terméket válasszuk az üzletek polcain, a vásárokban. A kezdeményezés pedig igazán népszerű, egyre többen válogatnak a portékák között, s akár utaznak is azért, hogy háztáji tojás, házi tej, Marika néni lekvárja kerüljön az asztalra.

Nagy Viktória családja egy gazdaságot vezet, sokáig Érdre jártak, ott értékesítették füstölt áruikat, sajtjaikat, lekvárjaikat. Tavaly augusztusban aztán arra gondolt, Pázmándon megszámlálhatatlanul sok helyi kistermelő van, együtt népszerűbbé tehetnék a pázmándi termékeket.

Rendszeresen összejönnek a pázmándi „spájzban”, a termelők, kézművesek megmutatják portékáikat (Fotó: Nagy Viktória)

– 2012 novemberében, éppen egy évvel ezelőtt aztán megalakítottuk a Pázmándi Spájzot, melyhez több helyi is csatlakozott, elhozta portékáit. Úgy vélem, egyetlen ember, őstermelő kevés ahhoz, hogy piacra lépjen a portékáival, közösen azonban sikert érhetünk el – mondta Nagy Viktória.

Hosszú évekkel, évtizedekkel ezelőtt még megszokott volt, hogy a vidéki emberek a felesleges gyümölcsöt, zöldséget „felvitték” a piacra, s ott eladták a több kosár barackot, meggyet, épp azt, aminek szezonja volt. Nagyapáink a városiaknak kínálták portékáikat, s például a házi tojásnak ma sincs párja.

Pázmánd egy a hagyományokat őrző, ápoló település, ahol a helyi termékek mellett a kézműves mesterségeket is őrzik, továbbadják. Bandi bácsi, azaz Köllő András például kosárfonásra tanítja a fiatalabbakat, lányokat, asszonyokat, de férfiakat is. Nincs elég vessző, ha húsvét előtt siba botot készít. Azt mondja, szeretné átadni tudását a fiatalabbaknak.

- Első alkalommal a hozzánk érkező vendégek kérdezték, hol vehetnének házi finomságokat – mesélte Kerkuska Csaba, aki a Pázmándi Spájz egy-egy rendezvényének is otthont ad. - Aztán a beszélgetések alkalmával rádöbbentünk, itt szinte minden háznál találni helyi terméket, melyekből egy hétvégi gazdag menüsort is összeállíthatunk. Elhatároztuk, felélesztjük nagyanyáink hagyományát, hogy ami felesleg a család számára, eladjuk. Szezonális gyümölcsök, zöldségek, tojás, hús mellett szörpök, mézek, lekvárok is kerültek a portékák közé. Ösztönzött bennünket, hogy van egy svéd család, akik nyaralásaik alkalmával vissza-visszatérnek hozzánk, s keresik a helyi ételeket, italokat – mesélte Kerkuska Csaba.

Majd Nagy Viktória, aki egyébként a Spájz vezetője is, megjegyezte, nem csak nyugdíjasok, fiatalok is csatlakoztak, előkeresték a nagymamák, dédanyák titkos lekvár receptjeit, s azok befőzésébe fogtak, s bele is tanultak.  Mindemellett pedig arra is rádöbbentek, miért is képvisel értéket a házi termék, a helyi bor. Hisz a gyümölcsöt le kell szüretelni, sokat kell vele dolgozni, míg azzal értéket teremtenek.

- Megkerestük a környékbeli településeket, s mindenütt nyitottak voltak kezdeményezésünkre. Hersics Tibor, mindannyiunk Tibi bácsija ki is szállítja a portékákat, sőt, már Sopronból is van megrendelésünk – mondta büszkén Nagy Viktória.

Kenyeres Krisztina, Nagy Viktória, Gránitzné Erzsike, Hersics Tibor és Köllő András gyakran összejön beszélgetni, s kóstolót is hoznak a friss sajtból, szörpből (Fotó: Miskei Anita)

Gránitzné Erzsike tavasztól őszig a kertben van, szívvel-lélekkel dolgozik. Mint mondta, szeretné, ha mind többen élnének igazi vidéki emberként, s művelnének legalább egy kis konyhakertet. Hisz az még kikapcsolódásnak is kiváló.

– Manapság azonban még falun is több olyan családi ház van, melynek udvarát befüvesítették, hatalmas medencét építettek, s egy gyümölcsfának sem maradt helye – jegyezte meg.

Kenyeres Krisztina férjével és gyermekeivel Pázmándon nyaralt, majd Budapestről ide is költöztek éppen egy évvel ezelőtt. Elárulta, nem mindegy, hogy mit tesz az asztalra otthon. Fontos számára, hogy tudja, minőségi étel kerül az asztalra, hiszen gyermekei fél, valamint három és fél évesek.

Nagy Viktória végül hozzátette, nem csak a helyi, minőségi termékeket, de a kézműves mesterségeket is szeretnék népszerűsíteni, sőt, azt remélik, a kézműves játékokat is ismertebbé tudják tenni, melyek kreativitásra, gondolkodásra ösztönzik a legkisebbeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!