Hírek

2013.11.10. 16:54

A szimpózium záró fejezete

Székesfehérvár – Szombaton ért véget az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének (EVMSZ) három napos előadássorozata.

Kajdi Erika

A november 7-9 között megrendezett 25. szimpóziumon számos előadást hallhattak a résztvevők. A program minden évben más téma köré szerveződik, idén az Egészséges Ifjúság - Egészséges Nemzet címet kapta. - Szeretnénk elérni, hogy az egészséges nemzet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészség definíciója szerint valósuljon meg, vagyis nem csupán a betegségek csökkentését, hiányát tűzzük ki célul, hanem a fizikai és szellemi egészség magas szintjét is. Célunkat akkor tudjuk elérni, ha sikerül széles körben partnerként megnyerni a különböző kormányzati szinteket, a szakmai és civil szféra képviselőit, és elérni, hogy az egészség valóban össznépi, társadalmi programmá váljon - foglalta össze a 25. szimpózium és a szervezet küldetését De Blasio Antonio, az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége főtitkára.



Az előadóknak egyenként tíz percük állt rendelkezésre prezentációjuk megtartására, a harmadik napon hat előadó hét bemutatót tartott. Elsőként De Blasio Antonio főtitkár foglalta össze a tagvárosok 2013-ban teljesített munkáját. Minden város egy-egy kérdőívet kapott korábban, amit kitöltve kellett visszaküldeniük, s szombaton ezek eredményeit tárta a megjelentek elé a főtitkár. A kérdőív nyolc témakört érintett, többek között a szervezeti háttérre, a humán erőforrásra, és a gazdasági háttérre is kitért.

– Az íveket 18 tagvárosból 14 küldte vissza kitöltve, a fennmaradó négy nem tette meg, ami érthetetlen számomra – hangoztatta De Blasio Antonio.

A főtitkárt követően Pásztor László osztályvezető főorvos számolt be az óvodai dohányzásmegelőzésről, majd Miklósyné Bertalanfy Mária, címzetes vezető főtanácsos ismertette Győr város egészségfejlesztési tervezését. A főtanácsos után Magony Tamás sportmunkatárs számolt be a nyitott tornatermek pozitív székesfehérvári tapasztalatairól. Magony Tamás után Végh György főtanácsost hallhatták a megjelentek, aki a kábítószerekről beszélt.

Szintén a témánál maradva prezentált Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok is, aki Kismarty-Lechner Gábor, a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének elnöke helyett tartott előadást, aki sajnálatosan nem tudott jelen lenni a szombati eseményen. Az előadás a szórakozóhelyek drogprevenciójának felelősségéről szólt, ami nagy népszerűségnek örvendett a hallgatóság körében. A plenáris ülést végül Miklósyné Bertalanfy Mária főtanácsos zárta, aki második előadásában az Egészséges Városok éves nemzetközi konferenciájának leglényegesebb pontjait ismertette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!