Hírek

2013.11.22. 11:31

Forradalmi fejlesztések a 62-es számú főúton

Székesfehérvár - A 62-es főút fejlesztésének részleteiről számolt be pénteken az újságíróknak Törő Gábor útügyi miniszteri biztos, Galambos Dénes kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője, Varga Gábor országgyűlési képviselő, Molnár István, a Magyar Közút Nzrt. megyei igazgatója és Horváth Sándor, Seregélyes polgármestere.

Tihanyi Tamás

Elhangzott: a kormány november 14-én hozott határozatával jóváhagyta a 62-es főút Székesfehérvár és az Új Duna-híd közötti szakaszának fejlesztését. Ennek két része van. Az egyik a 11,5 tonnás burkolat megerősítése 21 kilométer hosszan, öt különálló szakaszban, kilenc szintbeni csomópont korszerűsítéssel kétszer egy forgalmi sávon. Mindez párhuzamos mezőgazdasági utakkal, az elkerülő szakaszokhoz csatlakozva épül meg 2015 júliusának végéig. (A tervek elkészítése során 90 km/h sebességet vettek figyelembe 7,5 méter burkolatszélességgel.)

A 62-es főút egy szakasza egy korábbi fejlesztési időszak után (Fotó: FMH-Archív)

A fejlesztés másik szakasza a Seregélyest elkerülő út építése, amely 10 kilométeres lesz. Ezen a részen két körforgalom és két más csomópont is épül. Az elkerülő út külön szinten, műtárggyal keresztezi majd a Sárosd-Seregélyes vízfolyást, a Dinnyés-Kajtori csatornát és a Pusztaszabolcs és Székesfehérvár közötti vasútvonalat. A régészeti feltárások 2012-ben befejeződtek, a forgalomba helyezés időpontja ebben az esetben is 2015 július vége lesz.

A tájékoztatón régóta ismert tényekkel szembesítették az újságírókat. Az út állapota és minősége a forgalom biztonsága és a menetrendek tarthatóságának szempontjából is elfogadhatatlan volt. Utóbbi a két megyei jogú város együttműködése miatt  fontos.  Régi adósságot törlesztenek tehát a döntéshozók, a történtek a gazdaság élénkítésének szempontjából is „forradalmi" jelentőségűek.

A sajtó előtt: jobbról Galambos Dénes, Varga Gábor, Törő Gábor, Molnár István, Horváth Sándor (Fotó: Lovász Lilla )

A 62-es úton óriási a teherautó forgalom, azon az úton rengeteg vendégmunkás közlekedik a Balkán felé és onnan vissza.  (Egy seregélyesi forgalomszámlálás  közel napi 20 ezer gépjárművet jelentett, a település így élhetőbbé válik.)

Kiderült az is, hogy az illetékesek nem feledkeztek el a 63-as főút, elsősorban Sárbogárd és Székesfehérvár közötti szakaszának  fejlesztéséről sem, erre a 2014-től 2020-ig terjedő időszakban kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!