Hírek

2014.03.17. 07:43

Szabadtéri tűzesetek és viharkárok Fejér megyében

Szombaton főleg szabadtéri tűzesetek, vasárnap pedig fakidőlések adtak munkát a Fejér megyei tűzoltóknak.

A meteorológiai előrejelzésnek megfelelően megyénket március 15-én, szombat délután érte el a hidegfront, amely viharos széllel párosult. A szél erőssége az éjszakai órákban átmenetileg csillapodott, azonban vasárnap ismét felerősödött és helyenként elérte a 100 kilométer/órás sebességet is. Az időjárási körülményekből adódóan a szabadtéri tüzek gyorsan terjedtek és számos esetben fakidőlésekhez vonultak megyénk tűzoltói.

A szombat délelőtti és kora délutáni órákra a szabadtéri tűzesetek voltak jellemzőek, amelyek mindhárom hivatásos, a székesfehérvári, dunaújvárosi és sárbogárdi, továbbá két önkormányzati, a polgárdi és móri tűzoltóknak adtak munkát. Száraz aljnövényzet, illetve nádas égett Rácalmáson, a 81-es út mellett Mór határában, Sárszentmihályon a halastavaknál, valamint Nagylókon.

Később, a megerősödő szél hatására a műszaki mentések adtak okot a riasztásokra. Megdőlt egy zászlórúd Székesfehérváron, a Balatoni úton, faág leszakadásához, illetve fakidőléshez vonultak Dunaújvárosban, a Szórád Márton útra, Mezőfalvára, Rácalmásra és Nagyvenyimre.

A következő napon, vasárnap a fakidőlések és a faág letörések adtak okot a legtöbb riasztásra. Összesen tizennyolc ilyen jellegű eseménynél avatkoztak be a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók megyeszerte. A káresetek felszámolásánál leginkább a motoros láncfűrészre volt szükség.

A késő délutáni órákban két helyszínen is, Vajta és Cece között, valamint Igar-Vámpusztánál is jelentős területen égett a nádas. A tűzesetek eloltásához vízsugarakra és kézi szerszámokra volt szükség.

A fakidőlések mellett más jellegű káresemények is voltak a viharos szél következtében. Többek között megbontotta a tetőcserepeket Székesfehérváron, egy Deák Ferenc utcában lévő épületen, szintén tetőfedésre használt zsindelyt szakított fel Csákberényben, az Ady Endre utca egyik családi házán.

Rendezvénysátor fém szerkezetéről lebontotta a sátorlapokat Alcsútdobozon, amelyeket ideiglenesen hevederekkel rögzítettek a bicskei önkormányzati tűzoltók.

Lakóház tűzfaláról vakolat lógott Székesfehérváron, az Attila utcában, a székesfehérvári hivatásos kollégák a megbontott részeket eltávolították, ezzel a veszélyhelyzetet megszüntették.

A móri önkormányzati tűzoltók segítettek Móron, a Mikes Kelemen és Nemes utca kereszteződésében, ahol egy közlekedési lámpát tépett le a szél.

Egy kidőlt fa elszakította az elektromos vezetéket a Fejér megyei Bodajkon, a Táncsics Mihály utcában. A helyszínen a móri tűzoltók láncfűrésszel dolgoznak a fa eltávolításán. Az eset miatt a Táncsics Mihály utcában nincs áramszolgáltatás.

Az eseményekkel összefüggésben személyi sérülések nem történtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!