Hírek

2014.05.09. 14:15

Finn kertészek a kastélyban

Mintegy két tucatnyi finn diák dolgozott az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastély parkjában egy hétig.

B. Kiss László

A képen a kastélyparkban tevékenykedő csapat. A felső sorban, balról az ötödik Juha Karvonen, a finnek vezetője

A csapat négy tanár kíséretében a kempelei kertészeti középiskolából érkezett. Három napig tartott busszal az út, de amikor megérkezvén megpillantották a kastélyt, egybehahangzóan úgy vélekedtek: megérte ennyit utazni! - meséli Ari Kupsus.

A több mint tíz éve hazánkban élő férfi maga is finn. Az idei lesz a második év, amikor budapesti galériáját, ahol antik búrokkal és kortárs képzőművészeti alkotásokkal kereskedik, a nyárra leköltözteti majd az iszkaszentgyörgyi kastély egyébként üresen álló barokk szárnyába. (Az épület másik felében nyolc osztályos kastélyiskola működik. Az intézmény csapata mint arról beszámoltunk éppen csütörtökön nyerte meg lapunk médiavetélkedőjének, a Ladiknak a megyei fordulát.) Ari Kupsus, aki kiválóan beszél magyarul (is), néhány éve a korábbi finn nagykövettel, Jari Vilénnel jár először a valamivel több, mint kétezer lelket számláló, a Kelet-Bakony lábánál, a megyeszékhely szomszédságában fekvő Iszkaszentgyörgyön. Azért érkeztek, hogy megnézzék a Pappenheim-kastélyt, ahol 1944-ben a skandináv ország magyarországi külképviselete működött. Az első látogatást aztán a galérista és a nagykövet részéről továbbiak követték, aminek eredményeként például Finnországból kaptak tűzoltóautót az iszkaszentgyörgyi lánglovagok, a kastélyban pedig finn emlékszobát rendeztek be, amelyet nem kisebb személyiség, mint maga a skandináv ország köztársasági elnöke avatott föl. Iszkaszentgyörgynek finnországi testvértelepülése is van, ahonnan több ízben érkeztek már fiatalok a falunapok alkalmával a községbe. Az már csak ahogy mondani szokták hab a tortán, hogy Sárkányölő Szent György, áprilisban, a falunapok alkalmával fölavatott iszkaszentgyörgyi szobrát is finn szobrász, Sirpa Ihanus készítette.

A park egyik része formal garden, a másik pedig tájképi kert

Az, hogy a finn diákok, akikhez a velencei Entz Ferenc mezőgazdasági szakképző iskola négy diákja is csatlakozott Borúzs Ferenc tanár úr vezetésével, a kastélyparkban dolgozott, végeredményben Pekka Huovinen nyugdíjas iskolaigazgatónak köszönhető. Ő jó két évvel ezelőtt turistaként járt Budapesten, ahol találkozott Ari Kupsus-szal. Az Iszkaszentgyörgy díszpolgári címét elnyert galérista szavai szerint ők ketten már újabb projekteket terveznek: a kastély magyar tanárok, a világszínvonalú finn iskolarendszer által inspirált továbbképzésének is helyet adhatna, és táborhelye lehetne a jövőben az oului oktatási központnak. Ehhez tartozik a kempelei kertészeti középiskola is, ahonnan a finn diákok Iszkaszentgyörgyre érkeztek a kastélyparkba dolgozni.

A csapat tagjai a velenceiekkel együtt szállást is a Pappenheim grófok egykori rezidenciájában kaptak. Az állami tulajdonban levő épület már említett barokk szárnyának földszintjét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. beruházásában az elmúlt hetekben felújították, és itt alakították ki a vendégszobákat, amelyekbe az Ari Kupsus által vásárolt, egy kastélyszálló berendezének céljából készült bútorok kerültek. (Ari Kupsus, aki már több ízben szervezett a kastélyban művésztelepet, tavaly nyáron pedig több képzőművészeti kiállítást és szalonkoncertet, bérleti díj fejében használja az épület barokk szárnyát.)

A finn csoport vezetésével Juha Karvonen tanár urat bízták meg, akinek mint azt lapunknak elmondta nagyon tetszik az iszkaszentgyörgyi projekt, amely tudomása szerint európai viszonylatban is különlegesnek számít. A diákoknak pályázni kellett arra, hogy részt vehessenek az elvadult kastélyparkban végzett kertészeti munkában. Az oului finn iskolaközpont célja egyébként olyan szakemberek képzése, akik a végzés után bárhol Európában el tudnak helyezkedni. Ennek érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a külföldi gyakorlatokra, amelyek aránya a kempelei oktatási intézményben a húsz százalékot is meghaladja tudtuk meg a finn tanártól. Az iszkaszentgyörgyi kastélypark teljes felújítása tervének engedélyezése egyébként - úgy tudjuk - még zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!