Hírek

2014.05.06. 15:30

Velencei-tó Kapuja: hónap végén kapunyitás

Velence - Bemutatták kedden a sajtónak a Velencei-tó Kapuja projekt elkészült elemeit. Az ünnepélyes megnyitó a hónap végén kétnapos lesz.

Tihanyi Tamás

Még a Balaton partján sincs ilyen parti  létesítmény. Kikötő, fedett és nyitott korzó, üzletek, rendezvénytermek, homokos strand, négyszáz parkoló: a projekt tíz fő elemből áll

Tíz éve, 2004 nyarán vált várossá Velence, amelynek képviselő-testülete négy év múlva uniós pályázatot nyújtott be egy nagyszabású turisztikai projekt, a Velencei-tó Kapuja megvalósításáért. A törekvést siker kísérte, a város másfél milliárd forintot nyert uniós forrásból, a teljes összeg az önkormányzati hozzájárulással együtt meghaladta a kétmilliárd forintot. A munkálatok 2010 nyarán kezdődtek el és eleinte jó ütemben haladtak, egy év múlva azonban mintegy 30 százalékos készültségi szinten leálltak, miután a kivitelezéssel megbízott K+K Bau Profil Zrt.-vel szemben felszámolási eljárás indult. (Az önkormányzat perel a várost ért kár miatt, az eljárás korai szakaszban van.) Két év kellett ahhoz, hogy újra megjelenjenek a munkagépek a területen, és mára az új kivitelező, a Z-Pannon Kft. ZÁÉV építőipari konzorcium eljutott odáig, hogy már csak az utolsó simítások vannak hátra a május 30-ra és 31-re tervezett megnyitóig.

A helyszínen Oláhné Surányi Ágnes polgármester elmondta: a nagyszabású turisztikai fejlesztés keretében a Velencei-tó partján lényegében egy új városközpont jött létre. A település középtávú fejlesztési koncepciója nem lehetett más, mint a négy évszakos turizmus feltételeinek megteremtése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!