Hírek

2014.07.18. 12:18

Nyári egészségtábor a Velencei-tó partján

Július 18 és augusztus 20 között nyári egészségtáborokat szerveznek a Velencei-tó és a Balaton partján. A nyitóeseményt pénteken rendezték a Napsugár strandon, ahol lapunk az egészségügyi államtitkárt kérdezte.

Tihanyi Tamás

Összesen tíz helyszínen fogadják az érdeklődőket július 18-tól augusztus 20-ig, először július 20-ig az agárdi Napsugár strandon, majd a Balaton különböző helyszínein, végül Budapesten. A nyári egészségtábor célja, hogy felhívja a lakosság, a látogatók figyelmét az egészségvédelem, a szűrővizsgálatokon való részvétel jelentőségére, az egészségtudatos táplálkozásra, a nemdohányzók védelmének fontosságára, és ismertesse például a méhnyakrák megelőzésének legfontosabb elemeit.

A Pécsi Tudományegyetem korszerű, digitális mammográfiás szűrőkamionja is kitelepül a Napsugár strandra, ahol bárki számára rendelkezésre álló, térítésmentes vizsgálatokat végeznek. Anyajegyszűrést, BMI-mérést, táplálkozási tanácsokat osztanak, konzultálnak a dohányzásról való leszokás módozatairól, bemutatják a nyár okozta veszélyeket, testzsírt mérnek, rámutatnak a cukorbetegség kockázataira.

 

A nyitóeseményen megjelent Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, aki elmondta: nem csak az ellátórendszer kell fejleszteni, hanem a különböző szűrőprogramokat is. Arra emlékeztetett, az idei kampányban már fel tudják használni az elmúlt év tapasztalatait, amikor több, mint tízezren vették igénybe a lehetőségeket. Kiemelte, a magyar lakosság egészségben eltöltött éveinek száma jelenleg még alatta marad az uniós átlagnak, ezen pedig javítani kell.

A Fejér Megyei Hírlap megkérdezte: miként tervezi a kormány fejleszteni a körzeti orvosi hálózatot? Zombor Gábor úgy válaszolt, erre a következő évben átfogó fejlesztési terv készül. Annyit már pénteken elárult, hogy szeptemberben 750 millió forint értékben pályázatokat írnak ki, erre a forrás rendelkezésre áll. Az összegből a tartósan betöltetlen körzetek helyzetét szeretnék rendezni, de további, műszerezettség-javító pályázatok is várhatóak. Azon dolgoznak, hogy a háziorvosi hivatásnak nagyobb becsülete legyen, mint amilyen jelenleg van. A fiatal orvosok megsegítésére vonatkozó kérdésünkre a politikus úgy válaszolt, folytatják annak az ösztönzőrendszernek a kialakítását, amit elindítottak az elmúlt évben és átfogó finanszírozási reformra, átalakításra is készülnek. A kórházak adósságával kapcsolatban az a kormány elképzelése, hogy többlettámogatáshoz juthatnak a kórházak, erre az év végére készül el az átfogó konszolidációs javaslat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!