Hírek

2014.08.13. 06:42

Ötszáz iskola kerül a minisztériumhoz

Várhatóan még az idén szeptemberben megalakul a nemzetgazdasági tárca új háttérintézménye, amely a jövőben a szakiskolák és szakközépiskolák fenntartásáért, illetve szakmai irányításáért felel.

Az új fenntartó, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) mintegy 500 iskolát vesz át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. 2015 szeptemberétől már az új intézményi struktúrában indulna a tanév.

A tervek szerint idén szeptemberben megalakul a Nemzetgazdasági Minisztérium új háttérintézménye, amely a szakképzés fejlesztése mellett a jövőben a szakiskolák és szakközépiskolák fenntartásáért, illetve szakmai irányításáért felel.

A szakképzés a "helyre kerül"  - tabajdi diákok fehérvári üzemlátogatáson

A kormány elvi döntése után az átalakítás előkészítő munkái megkezdődtek, de a végleges döntéshez még számos egyeztetésre van szükség. A tervezett forgatókönyv szerint az NSZFH létrehozását követően beterjesztésre kerülnek a szükséges jogszabály-módosítások, kormányrendeletek, majd legkésőbb 2015 szeptemberében minden érintett intézményben az új fenntartói struktúrában indulna a tanév.

A változás csak a honvédelmi, a belügyi és a földművelésügyi tárcához tartozó szakképesítéseket nem érintené.

A megújuló szakképzési rendszer lehetőséget teremt – és anyagi támogatást is biztosít majd – ahhoz, hogy az intézmények átálljanak olyan képzési kínálatra, amelyekre a munkaerő piacnak valóban szükség van – mondta Czomba Sándor. Hozzátette, olyan 3+2 éves rendszert alakítottak ki, ahol a szakma elsajátítását követően két év alatt érettségire is felkészülhet a diák, így megteremtették az átmenetet a felsőoktatásba is.

Címkék#KLIK#iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!