Hírek

2015.07.15. 14:49

Városcsúfító foghíjak Székesfehérváron - Évek óta üresen állnak a telkek, épül-e végre valami rajtuk?

Székesfehérvár – Több lebontott épület foghíjtelke várja évek óta, hogy történjen vele valami.

Házi Péter

Az önkormányzatnál érdeklődtünk, van-e előrelépés többek között a Móri út 8, a Palotai úti lebontott „putri” és a Budai úti nagyáruház mögötti terület ügyében.

2011 januárjában, hosszas előkészítést követően bontotta le az önkormányzat a Palotai út melleti „romaházakat”. Akkor még olyan elképzelés is felvetődött, hogy  itt lehetne megépíteni az új városi piacot, ám ebből nem lett semmi, a terület egyik felét néha megnyitották virágpiacnak vagy parkolónak, de komolyabb fejlesztés nem történt itt. Rákérdeztünk az önkormányzatnál, van-e valamilyen koncepció, hogy a város főútja melletti területet rendezzék. Nos, a szakiroda válasza szerint jelenleg nincs konkrét fejlesztési elképzelés a területre, ugyanis a tömböt egységként érdemes kezelni, ám a pláza felé eső oldalon két magáningtalan van, először ezeket kellene megvásárolnia a városnak, hogy bármi is történhessen itt.

Évek óta üresen állnak a telkek. Fotó: a szerző

A Móri út 8. alatti, ugyancsak lebontott „romaházak” helyén sem látni előrelépést, ezzel kapcsolatban egyeztetések zajlanak, jelenleg a Széphő Zrt. használja dolgozói parkolóként.

Tizenöt-húsz éve luxuslakóparkot álmodott az akkori tulajdonos a Budai úti Interspar mögötti területre, ám az építkezésből éppúgy nem lett semmi, mint ahogy a szomszédos áruház bővítése sem valósult meg. A többhektáros terület egyik részét az önkormányzat néhány éve visszavásárolta, a másik része most  banki tulajdonban van és valójában mindkettő megvásárolható: a két ingatlant egyben kezelve lehetne itt valamilyen értelmes fejlesztést, építkezést elképzelni, ám konkrét terv nincsen.

Az Árpád fürdő mögötti, Várkörútra néző területen régen az Árpád szálló állt, ezt a tulajdonos lebontotta. Arról szóltak itt a tervek, hogy lakások és irodák épülnek, ám a terület jelenleg fizetős parkolóként működik. Az önkormányzat ezzel kapcsolatos kérdésünkre  annyit közölt, nincs információja a tulajdonos területre vonatkozó fejlesztési elképzeléseiről.

Ha már az üres, beépíthető telkeknél tartunk, rákérdeztünk arra is, épül-e mostanában parkolóház. Erre több terület is alkalmas lehet a belváros környékén, de hogy melyiken épül parkolóház, arról az önkormányzat még nem hozott döntést. Van elképzelés arra, hogy a Távírda utca elején, a volt Alba Regia Szálló mögött magánberuházásban mélyparkoló épüljön, az önkormányzat részéről pedig folyamatban van a Koch László és a Színház utca közötti terület megvásárlása. Ez az egyik lehetséges helyszíne  a város által megépítendő parkolóháznak, de továbbra sem vetették el, hogy a Jávor Ottó téren épüljön mélyparkoló. Minimum két parkolóház mindenképp szükséges lenne.

A belvárosban, a Jókai utcában éveken át állt egy  aládúcolt épület. Itt a bontás után megkezdődött az építkezés: lakásokat és irodákat alakítanak ki.

A Watthay Ferenc utca 9-es épület helyén pedig a polgármesteri hivatal számára terveznek vendégparkolókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!