Hírek

2016.12.17. 16:10

Mi teremtjük meg a csapdáinkat

SZÉKESFEHÉRVÁR - Vajon mi lehet az oka annak, ha egyre inkább eltávolodunk saját magunktól, s már nem is éljük meg igazán az életünket? Ebből az állapotból lehet-e kiút? Ezeket a kérdéseket válaszolta meg előadásában Buda László pszichiáter és pszichoterapeuta.

Laci Patrícia

Buda László pszichiáter és pszichoterapeuta Mit üzen a lelked? című előadásában elmesélte, mik azok a cselekedeteink, amelyekkel valójában magunk alatt vágjuk a fát. A szakember tapasztalata szerint az önimádat és az önutálat vegyes keverékében élünk. Ez nem azért alakult ki, mert olyan rettenetes világban élünk, hanem azért, mert sokunkból hiányzik a derű, illetve az a kiegyensúlyozott viszony, amelyet önmagunkkal kellene ápolnunk. De miért is romlik meg az önmagunkkal való viszony? Buda László erre az önkritikus mentalitást hozta fel egyik oknak. Egyes emberek például olyan sűrűn ostorozzák magukat, hogy ezzel együtt meg is gyűlölik a személyiségüket. Az önsajnálat jelensége is igen gyakori, a szakember többször tapasztalta, hogy vannak, akik újra és újra felidézik régi sérelmeiket vagy rossz emlékeiket, és nem tudnak továbblépni. Ha rossz viszonyt alakítunk ki magunkkal, az akár betegségekhez is vezethet, ugyanis egy-egy nehéz lelki helyzetben bármikor jelezhet a testünk - fejtette ki véleményét Buda László.

Buda László pszichiáter és pszichoterapeuta úgy gondolja, hogy az önimádat és az önutálat vegyes keverékében élünk Fotó: a szerző

- Megismertem egy hölgyet, aki az egyik oldalára hirtelen lesántult. A nő szeretett volna elválni a férjétől. Az asszony ösz-szeszedte a bátorságát hogy közölje a szándékát a párjával, ám a férfi erre ezt mondta neki: Ezt nem teheted velem. Nélküled nem tudok élni. Így a hölgy maradt, másnap pedig lesántult, hiszen egy része már elindult volna egy új úton, de a másik fele nem volt erre képes.

Később persze rendbe jött a nő, amikor nemet mondott az áldozatszerepre, és kitalált a férfival egy konstruktív megoldást - mesélte a pszichiáter.

Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: akkor mégis hogyan bánjunk magunkkal, hogy ne ártsunk a saját személyünknek? Buda László szerint az öntisztelet nagyon fontos. Ha például valamire nem vagyunk büszkék, amit egykor elkövettünk, ne szidalmazzuk magunkat miatta, helyette tiszteljük a múltbéli döntéseinket. Az életünkben pedig, ha meghozunk egy határozott döntést és elindulunk egy új úton, akkor ne forduljunk vissza, vállaljuk a felelősséget minden tettünkért. Az önszeretet és az önismeret nem működhetnek jól egymás nélkül, ezért ezt a két dolgot is érdemes gyakorolnunk annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet élhessünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!