Hírek

2017.01.13. 19:45

Vajon megépül a golfpálya?

Jövőre lesz tíz éve, hogy a csákberényi golfpálya építése nagy erőkkel megindult. A válság azonban keresztülhúzta a számításokat, a pálya nem készült el. A területet tulajdonló kft. ügyvezetője optimista a projekt folytatását illetően.

Házi Péter

A területet tulajdonló kft. ügyvezetője optimista a projekt folytatását illetően - ezt nyilatkozta lapunknak. Mint megtudtuk, nem teljesen az eredeti elképzelést szeretnék megvalósítani, a terv annyiban változott, hogy egy resort jellegű üdülőközponttá alakítják át az üzleti koncepciót azzal, hogy mindenképpen szeretnék magukat megkülönböztetni a szokásos, négycsillagos wellness-resortoktól.

Nem csak egy szimpla golfpályában gondolkodnak, mert egy golfpálya önmagában nem biztos, hogy rentábilisan tudna működni. A csákberényi polgármester, Vécsei László elmondta, mindenképpen jó lenne, ha a fejlesztés megvalósulna, de ha valamiért mégsem jön össze belátható időn belül, akkor el kell gondolkodni a más jellegű hasznosításon.

2006 szeptemberében nagyon úgy tűnt, hogy néhány éven belül megépül Csákberényben egy 27 lyukú, 123 hektáron elterülő bajnoki golfpálya, amelyhez egy villanegyed is tartozik majd 115 lakóházzal, négycsillagos hotellel. Az ország legnagyobb ilyen jellegű létesítményének fejlesztését a svéd tulajdonosi hátterű Hungarian Golf Develelopment Kft. tervezte.

A Vértes déli lejtői tövében húzódó táj átalakítása meg is kezdődött, a golfpályához elengedhetetlenül szükséges dombok, tómedrek készítése elindult. Elkészült a driving range, a gyakorlópálya, ahol Sven Tumba, a svéd golf szülőatyja is látogatást tett. 2008 elején még az volt az elképzelés, hogy 2009-re a teljes pályával elkészülnek, ám a gazdasági válság keresztülhúzta a számításokat: nem csak a hitelező bankok állították le a pénzek folyósítását, de a villatelkeket sem sikerült az elképzelt ütemben eladni, a cég végül a hiteleit sem tudta törleszteni.

2008 táján, amikor ez a kép készült, sokan bíztak abban, hogy hamarosan nem csak műfűről lehet majd a golflabdát elütni Fotó: FMH-archív

2010-ben megindult a cég felszámolása, a Csákberény Golf Resortot a Hunyadi Válságmenedzser és Felszámoló Zrt. akkor 3,2 milliárd forintért próbálta értékesíteni, végül 2013 szeptemberében, sokadik nekifutásra kelt el a terület. Annyi tudható, hogy a 2013-as hirdetmény a nyolc csoportra osztott területért összesen 400 milliós kikiáltási árat szabott meg.

Az új tulajdonos aztán a Mimerus Kft. lett, a cég a bank követelését is megvette, így a felszámolás végén teljesen tehermentessé váltak az ingatlanok. Az új cég a 32 százalékos készültségű fejlesztés befejezéséhez a svéd banki szféra szereplőivel, illetve magánbefektetőkkel is tárgyalásokba kezdett.

Vajon hol tart most a megvalósítás, várható-e érdemi elmozdulás, próbáltuk megtudni, mert a területen azóta sem történt látványos változás.

- A 2006-2008. között megkezdett fejlesztést folytatjuk, viszonylag jól haladunk előre a tervezési folyamattal. Biztató visszajelzéseket is kapunk a befektetői körből: a finanszírozást egyrészt saját erőből, másrészt külső forrás bevonásával szeretnénk megoldani - mondta érdeklődésünkre Révész Tamás, aki tavaly nyár óta az ügyvezetője a területet birtokló Mimerus Kft.-nek.

Kérdésünkre, megmaradtak-e a tíz évvel ezelőtti tervek, elmondta, nem teljesen az eredeti elképzelést szeretnék megvalósítani, a terv annyiban változott, hogy egy resort jellegű üdülőközponttá alakítják át az üzleti koncepciót azzal, hogy mindenképpen szeretnék magukat megkülönböztetni a szokásos, négycsillagos wellness-resortoktól. Nem csak egy szimpla golfpályában gondolkodnak, mert egy golfpálya önmagában nem biztos, hogy rentábilisan tudna működni.

- Bízunk abban, hogy a 2008-as válság végleg lecsengett, a turizmus igen progresszíven fejlődik. Véleményem szerint záros határidőn belül, egy-két éven belül el kell kezdeni az építkezést - fogalmazott Révész Tamás, aki hangsúlyozta, a jelenleg kilencvenöt százalékban külföldi, svéd tulajdonban lévő kft. magyar befektetőket keres a projekt elindításához, egy közös cég létrehozásához. A tulajdonosi kör nyitott arra, hogy a pénzügyi befektetővel közösen létrehozandó projektcégbe apportálja a földterületet és a hozzá kapcsolódó jogokat.

- A lehető legrosszabb az az állapot, amiben most ez a szép terület leledzik. Ugyanis se gazdaságilag, se pedig turisztikai szempontból nem termel" bevételt, pedig a falu számára véleményem szerint jelentős fejlődést hozhatna a golfpálya. Ehhez persze alátámasztott, reális gazdasági koncepció szükséges. Mindenképpen jó lenne, ha a fejlesztés megvalósulna, de ha valamiért mégsem jön össze belátható időn belül, akkor el kell gondolkodni más jellegű hasznosításon - summázta véleményét Vécsei László csákberényi polgármester.

Skandináv tulajdonosi háttér

A leendő golfpálya területét birtokló, hárommillió forint jegyzett tőkéjű Mimerus Kft.-ben ötszázalékos tulajdonrésze van a csákberényi önkormányzatnak. A cég 95 százalékát azonban - mint megtudtuk - külföldi, svéd magánszemélyek és intézmények birtokolják: Matti Kinnunen magánszemély, a svédországi SVO AB és az ugyancsak svéd inContext AB.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!