Hírek

2017.05.02. 13:02

A csákvári őshonos gidrán őrzője elismerésben részesült

A híres csákvári gidrán ménes alapítójának özvegye fontos szakmai elismerésben részesült. Horváth Józsefné aranykoszorús tenyésztői címet kapott kiemelkedő munkájáért.

S. Töttő Rita

Közel harminc évvel ezelőtt kezdte meg a munkát a gidrán lófajtával Horváth József. Halálát követően sem tört azonban meg a tenyésztés lendülete, felesége, Horváth Józsefné sikerrel vitte tovább e fontos vállalkozást. Nem rég pedig komoly szakmai elismerésben is részesült. A Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület ugyanis aranykoszorús tenyésztői elismerésben részesítette a gidrán fajta fennmaradásáért végzett kiemelkedő tenyésztői munkájáért.

Fotó: Novotni Péter

A gidrán egy őshonos magyar fajta, robosztus, erőteljes kisugárzású állat, amely a Csákvár környéki területeken kiválóan érzi magát. Ezt érezhette meg 1990-es évek elején a csákvári Gidrán Ménes alapjait lefektető Horváth József is, aki gyermekkorától kötődött a gidrán fajtához. Ez a szeretet és kötődés élete végéig megmaradt. Kopócs Tamás, a ménes jelenlegi tenyésztésvezetője, Horváth Józsefné segítője mesélt a kezdetekről, ez a cikk ugyanis a kitüntetett számára is meglepetés lesz

– A kezdeti érzelmi alapon nyugvó lótartást egyre inkább a szakszerű tenyésztés váltotta fel, amellyel Horváth József megteremtette a mai ménes törzsállományát. Jó szemmel vette észre a karakterükben kifogástalan egyedeket, amelyek, ha nem voltak az állományában, amikor lehetősége adódott, nyomban megvásárolta. Így került hozzá Rettenetes és Árgyélus is. Majd felismerte a Móni nevű kancában lévő tenyésztési lehetőséget, és már saját tenyésztésű méneket is vizsgáztatott, a kancaállományt pedig folyamatosan javította – mondta szakmai szemmel a tenyésztésvezető.

Fotó: Némedi István

A ménesalapító halálával azonban a tenyésztés lendülete nem tört meg, özvegye, Horváth Józsefné nagy anyagi áldozatok árán és gondos törődéssel folytatja azóta is a fajtafenntartó munkát.

Ezt visszatükrözik a szemléken, kiállításokon elért eredmények, sikerek és a mostani elismerés is.

A csákvári ménes fő feladata a fajta tenyésztési programjába illeszkedő genealógiai vonalak és kancacsaládok megtartása és a fennmaradt génkészlet ez úton való megőrzése. A ménes tenyészkanca állománya 25-30 egyed, ami kiegészül az évjárati és szopós csikókkal. A célpárosításokhoz 2-3 tenyészmén áll tenyésztésben. A ménes kiemelkedő célja a gidrán fajta eredetileg is acélos szervezetének további megőrzése, nyugodt vérmérsékletű, tömeges, de mégis szikár megjelenésű és elegáns hátasló tenyésztése, amelynek egyes egyedei a lovassport különböző ágaiban érhetnek el eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!