Hírek

2017.06.07. 11:06

Komédia, csillagok alatt

Tabajd - Akár egy olasz kisvárosban Szent Ivánkor, valamikor a középkor táján, oly hamisítatlan comedia del arte hangulat uralkodott el Tabajd magyar községben, az ég alatt!

Zsohár Melinda

Nem ok nélkül oly lelkes mindenki, aki az elmúlt heti élményeiről mesél Tabajdon! Vérbő nyáresti színielőadásokban részesültek a helybéliek és a vendégek, akik ezúttal örvendtek a nappali hőségnek, mivel az estére és éjszakára éppen kellemesre szelídült. Szerdától szombatig a Pesti Magyar Színiakadémia másodévesei vizsgáztak élőben, muzsikával és prózával, a hajdani vándortársulatok által megélt szabadtéri romantikával és oldottsággal.

 

A mezítlábas parknak nevezett különös sétaösvényen felkapaszkodva egy tágas térségre érünk, amelyet nevezhetünk amfiteátrumnak, mint az ókoriak, s partaljának, mint a derék falusiak. Nos, itt alkalmi széksorokból rögtönöztek alkalmi nézőteret, miután a helyiek takaros színpadot ácsoltak akáchusángok és deszkák segítségével. A színinövendékek tanára, Iglódi István, a Magyar Színház igazgatója és munkatársa, Trimmel Ákos nem első ízben fedezték fel Tabajd szépségeit, annál is inkább, mivel a Trimmel család a szép Vál-völgyi faluban is lakik. Ezt a négy estén át tartó, különböző darabokból összerakott comedia del arte-szerű előadás-sorozatot pedig maga Iglódi is csak rendezői álomnak vélte. De összejött.

 

A fiatalok a faluban kaptak szállást - mondja Somogyi Dezső alpolgármester, hozzátéve, hogy Temesszentandrási György polgármester lelkesedése és feltétlen támogatása húzta maga után a többieket is. A lányok benn aludtak, a fiúk az udvaron, sátrakban, s étellel, itallal hol ez, hol az tartotta őket jóval. Ők pedig játszottak. Persze gázsi nélkül. Boldogan. Szakadó esőben, szemrebbenés nélkül próbáltak, este a csillagok alatt léptek a partalján a világot jelentő deszkákra. Szombaton este már a kultúrban, mert elromlott az idő, de ott még a a lámpákon is lógtak Goldoni Chioggai csetepatéján! Ki-bejártak az ajtón, ablakon, a közönség a színpadon ült, s hol emezeknek csillogott a szemében könny, hol amazoknak, ha szabad ilyesmit leírni manapság. A szabadtéri estéken már Alcsútról is hoztak székeket, szalmabálákból emeltek ülőalkalmatosságot a nézőknek. Az utolsó este, a búcsúelőadáson azt hajtogatták a sikeresen vizsgázott művészpalánták: Köszönjük, Tabajd! A pályán való induláshoz nem volt rossz antrée. Belépő. Sok érzelemmel útravalóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!