Hírek

2017.07.24. 16:17

Színeztek egész álló napon át az adonyi táborban

Adony - Igen gazdag a nyári táborok kínálata a városban – a múlt héten például Varázslatos színek címmel lehetett alkotni Csóka Lászlóval.

Bokros Judit

Az Adonyban szervezett nyári táborok lebonyolításában több intézmény is részt vesz: a Szent István Általános Iskola szervezett már például focitábort, a Sarlós Boldogasszony Plébánia hittantábort tartott, a horgászatért rajongók sem unatkoznak, s a Közösségi-Kulturális Központ és Könyvtár is több tábornak ad helyet.

Utóbbiban nemrég fejeződött be a Kreatív kezek tábor, amelynek témája egyebek mellett a grafikai technikák elsajátítása, meseillusztrációk készítése volt. Ezt Pálfi György László, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára vezette – tudtam meg Kozmér Amandától, a ház művészeti vezetőjétől.

Csóka László festőművész is vezetett tábort
Fotó: Bokros Judit

Pálfi György elmesélte: adonyi kötődése révén került a táborba, idén már másodszor. Naponta 22-28 gyerekkel foglalkozott, akiket nem volt nehéz lekötni. Igyekezett sok kreatív, a gyerekek fantáziáját megmozgató feladatot adni. A grafikai technikák elsajátítása között bevezette a résztvevőket a negatív rajzolás rejtelmeibe, hogy lássák: a papír nem csak fehér lehet. Aztán, rajzoltak zsírkrétával papírra, majd ráfestettek a képre. A meseillusztrációkra a művész példákat is vitt, hogy legyen miből kiindulni a diákoknak. Akikkel egy saját füzetet is készítettek, amelynek címlapja a tábor végén alakult ki, a tartalom függvényében. Elméleti feladatot is kaptak a lurkók: meg kellett örökíteniük négy olyan fogalmat, mint például a halál vagy a boldogság. Mindehhez persze segítséget is kaptak. Pálfi György összességében úgy tapasztalta, a résztvevők hozzá hasonlóan igen jól érezték magukat.

Ott jártamkor, múlt héten már a Varázslatos színek című tábor zajlott a házban. Ennek résztvevői szintén a művészeti alkotótevékenységben merülhettek el.

A gyerekek a Kreatív kezek táborban is remekül érezték magukat

A benti foglalkozás után a gyerekek a kultúrház mögötti hatalmas, gyönyörű kastélykertben festettek Csóka László festőművész vezetésével. A tájat örökítették meg, pontosabban az egyetlen gyönyörű gyertyán fát, illetve amit a környezetében láttak. Csóka László elmondta: most ezt a feladatot adta, korábban pedig, a teremben csendélettel foglalkoztak. Elmélettel is készült azonban a műhelymunkára, hogy a diákok jobban megismerkedjenek a színekkel, technikákkal. Rajzolhattak grafittal, színes ceruzával, pasztellel és az akvarell festéket is kipróbálhatták.

A táborba elég vegyes korosztály jelentkezett, így a kisiskolás és a serdülő diák képességeire is tekintettel kellett lenni – tette hozzá Csóka László, aki igyekezett játékosan bevonni a munkába a fiatalokat. Az viszont érezhető volt, hogy a napi nyolc óra alkotás, befogadás fárasztó, ugyanakkor ez esetben sok élményt, lehetőséget adott a kibontakozásra. A második napon már születtek ígéretes művek, például dinnyés csendéletek, s a parkban is alakultak a színes, fás tájképek, részletek.

A gyerekek a Kreatív kezek táborban is remekül érezték magukat Fotó: Pálfi György

Az adonyi táborsorozat egészen augusztus 25-ig folytatódik, addig még sok-sok élmény vár a gyerekekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!