Hírek

2017.09.01. 19:35

277 millió forintos iskolai beruházás a Petőfi Sándor Általános Iskolában

RÁCKERESZTÚR Tizenhat új tanterem, ebédlő, modern tanítási eszközök. Jövőre megújul a Petőfi Sándor Általános Iskola.

Majer Tamás

Az iskolai tanévnyitó rendezvényen diákok, tanárok, szülők jelenlétében Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője bejelentette: egy pályázaton 277 millió forintot nyertek el az oktatási intézmény felújítására és jelentős átépítésére.

Jelenleg két épületben működik az iskola. A 286 diák - jellemzően helyiek, de Ercsiből is sokan járnak ide - idén még ezekben a régi épületekben csinálja végig az évet, A Szent János téren a felsősök, a Hősök terén az alsósok tanulnak. Utóbbiban van a közös tornaterem és a konténeres ebédlő is. Az építkezés eredményeképpen, a tervek szerint, már a következő tanévtől mind a nyolc osztály a jelentősen átalakított Hősök terén álló komplexumba járhat majd. A közbeszerzés után télen, vagy tavasszal kezdődhet a bontás, nyáron kerülhet fel az új szint.

Ebédlőépület és tizenhat tanítási terem, köztük szaktantermek épülnek: nyelvi labor, informatikaterem valamint természettudományi előadó, ahol a kémia- és a fizikaórákat tarthatják majd modern, huszonegyedik századi körülmények között. Például kísérletbiztos, saválló asztalokkal rendezik be a termet.

A tanévnyitón a nyolcadikos diákok kötötték fel az elsősök nyakkendőjét Fotó: Gajdó Ágnes

Tessely Zoltán véleménye szerint a beruházás a lakosság helyben tartását is segíti. Közel van Ráckeresztúrhoz a martonvásári iskola, ahogy az autópálya is. A politikus szerint előfordulhat, hogy ezek miatt sok szülő eddig más településre vitte gyermekét tanulni.

- Ha az iskola gyengül, a közösség gyengül. Az iskola mindig fix pont a helyi közösségépítésben. Nem túlzás, ha itt egy normális, huszonegyedik századi iskola épül, az helyben tartja a gyerekeket. Nem rossz az a régi mondás, hogy mindig az a legjobb iskola, ami a legközelebb van - mondta a képviselő.

A jövőre funkcióját veszítő Szent János téri iskolaépületről még nem döntött a község közgyűlése. Felmerült, hogy a hivatal költözzön át, ahogy az is, hogy a községi könyvtár kapjon ott az egyik szárnyban méltóbb helyet, Sőt, mivel nincs a faluban művelődési ház, szakkörök, klubok színhelye is lehetne - tájékoztatta lapunkat Szentes-Mabda Katalin Dóra, Ráckeresztúr polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!