Hírek

2016.08.01. 14:44

30 méteres kilátó, 1600 tonnás acélszerkezet: mikor kezdődik a stadion építése?

Székesfehérvár – Olvasónk szerint nagy a hallgatás a sóstói stadion bontása óta, pedig többen kíváncsiak, mikorra készül el az új aréna. Nos, annyit sikerült megtudnunk, hogy előreláthatólag szeptember végén kezdődhet az építkezés.

Házi Péter

„Többen vagyunk akik hiányolják az információt a sóstói stadion építését, ütemezését illetően. Semmi hír a bontás óta, nagy a hallgatás” – írja olvasónk, Sinka Lajos, aki arra kérte szerkesztőségünket, járjunk utána, mi várható, van-e esetleg csúszás az építkezésben, ugyanis tavaly még arról volt szó, hogy idén akár már május-június környékén elkezdődik az építkezés és 2017 nyarára elkészül az új stadion. A földalapú lelátó bontása már korábban befejeződött, ám azt megelőzően a Városgondnokság még tavaly decemberben „haszonbontást” végzett, kiszerelte a máshol hasznosítható székeket, most pedig a főépületből szereli ki azokat az ajtókat, ablakokat, amelyeket máshol még hasznosítani tud az önkormányzat.

A polgármesteri hivataltól kérdésünkre, miszerint eldőlt-e már, melyik cég végzi az átépítést és tartható-e a 2017 nyári átadás, a következő választ kaptuk: A stadion bontása megtörtént, jelenleg a kivitelező kiválasztásával kapcsolatos közbeszerzési eljárás zajlik. Előreláthatólag szeptember végén lehet majd átadni a munkaterületet, ezt követően a kivitelezés várhatóan 12-14 hónapot vesz igénybe. „Bízunk abban, hogy a 2016. szeptemberi munkaterület-átadást követően nem lesz csúszás a kivitelezésben! – áll az önkormányzat válaszában. A közbeszerzési értesítőben május 9-én jelent meg a felhívás a stadion megépítésére, a kivitelező kiválasztása tárgyalásos úton történik. Az önkormányzat az UEFA 4-es és az MLSZ I. osztály „A” kategóriájának megfelelően kialakított, 14 ezer 201 fő befogadására képes stadiont kíván építtetni. Az új, 17 méter magas épület beépített alapterülete összesen 17 ezer négyzetméter lesz, az acél vázszerkezet súlya pedig 1600 tonna. Lesz pályafűtés 26 ezer méter hosszan (ez a sok vezeték nyilvánvalóan a füves pálya alatt tekereg majd.) Az új lelátó alatt kap helyett a Sóstó természetvédelmi terület látogatóközpontja, megépül egy 30 méter magas kilátó is, amelyről a környéket megnézhetjük, miután a felvezető csigalépcsőket leküzdöttük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!