Hírek

2016.04.22. 15:07

300 km kutyaszánon Norvégia és Svédország között: sikerült a küldetés!

Emlékeznek még Nagy Zoltánra, akinek decemberben az internet népe segített beteljesíteni élete egyik nagy álmát: 300 km-t kutyaszánozni két skandináv ország között? Nos, a küldetés sikeresen teljesítve...

Kocsis Noémi

Tavaly év végén együtt izgulhattunk egy agilis, lendületes fehérvári, de évek óta az Egyesült Királyságban élő és dolgozó fiatalemberrel, s talán sokan irigyeltük is egy kicsit... Nagy Zoli ugyanis olyan expedícióra készült, amely az átlagember számára legfeljebb álom. Pedig ő sem tartja magát másnak, egyszerűen kitűz célokat és módszeresen igyekszik elérni azokat. Miután kipróbálta magát a vendéglátásban is (Szolnokon vendéglátás-turizmus és közgazdász szakon szerzett diplomát), jelenleg  egy angol boxmagazin reklámértékesítési vezetőjeként tevékenykedik. Sportolni, kihívásokat keresni mindig is imádott, de mikor találkozott a felhívással, hogy internetes szimpátiaszavazásokkal külsős érdeklődők is ringbe szállhatnak a Norvégia és Svédország közötti kutyaszán-expedíció részvételi helyeiért, megdobbant a szíve. Zoli bemutatkozó kisfilmje nyomán összefogott a közösségi oldal népe, nem csak ismerősök, de ismeretlenek is küldtek rá szavazatot. Így történt, hogy április elején Zoli ott volt a közel harminc fős beválasztott csapat tagjai között, hogy hat nap elteltével elmondhassa magáról: sikerült teljesítenie a kihívást. Remek érzés lehet.

Nagy Zoltán a terepen a békés szánhúzókkal
Fotó: Veronika Sund

– Igazából az jár a fejemben folyamatosan, hogy egy fantasztikus élményben volt részem és mennyire szerencsés vagyok – meséli lelkesen. – Nehéz olyan szavakat találni, amikkel le lehetne írni, milyen kalandban volt részem. Rengeteg jó dolog történt, de ha egyetlen egyet kellene kiemelnem, az a kutyákkal való együttműködés lenne. Nagyon szelídek, barátságosak, miközben a vérükben van a szánhúzás. Azonnal elfogadtak minket, de hiszen ők az év nagy részében ilyen helyzetekben dolgoznak. Egyikük, Rocky különösen a szívemhez nőtt, szeretném nyomon követni a sorsát a továbbiakban is.

Zoltán és a többi csapattag a jeges, havas területen 300 km-t tett meg, éjszaka természetesen a terepen, sátrakban aludtak. Mint mondja, azért persze más volt ez, mint az európai, nyári kempingezések, a sátorállítás módszerében, de az időjárásban is. A szuper felszereléseknek is öltözeteknek hála azonban olykor szinte még melegük is volt a mélyen fagypont alatti, zord hőmérséklet ellenére. A kitűnő nemzetközi és főleg nagyon összetartó társaság az esetleges kellemetlenségeket is gyorsan feledtette. A hóban raktak tüzet, főztek és ott is tisztálkodtak. Zoli szerint nagyon is igaz a svéd mondás: nincs rossz időjárás, csak nem öltöztél fel elég jól.

– Fantasztikus volt látni, hogy ismeretlen emberek mennyire jól tudnak együtt illetve egymásért dolgozni és inspirálni a másikat. Már tervezzük, hogy csinálunk még közösen túrát:  jövőre talán még többen is részt veszünk a Fjallraven Classic-on is. Én az idén még szeretnék elmenni túrázni Walesbe és 2-3 éven belül megnézni a Mont Blanc-t is. Szerintem folyamatosan kellenek a kihívások az életben és akkor is, ha sportol az ember. És tervezem, hogy valaki másnak is segítek eljutni erre a csodálatos expedícióra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!